W wyniku przeprowadzonych badań właścicielskich firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano świeżą ćwiartkę kurczaka oraz świeży filet z piersi kurczaka
Wprawdzie mięso jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jest jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie. Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Świeża Świartka Vacum, nr partii 215622, termin przydatności 10.04.2022r.
Świeży filet z piersi kurczaka map, nr partii 215622, termin przydatności 11.04.2022r.
Producent: Przedsiębiorstwo Drobiarskie „DROBEX” Sp. z o.o. ul. Powstańców 19, 86-050 Solec Kujawski, WNI 04037108
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii wskazanej w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Napisz komentarz
Komentarze