Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 24 kwietnia 2025 22:42
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Tradycyjne potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole [FOTOGALERIA] [PRZEPISY]

W sobotę w jednej z galerii handlowych w Jeleniej Górze miała miejsce prezentacja tradycyjnych stołów wielkanocnych, palm i pisanek. Na wysokości zadania stanęły goła gospodyń wiejskich z całego województwa, dzięki którym stoły uginały się od mazurków, sałatek i masy potraw z wykorzystaniem jaj. Szukając inspiracji przyjrzeliśmy się co zaproponowano i zrobiliśmy kilka zdjęć.
Tradycyjne potrawy, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole [FOTOGALERIA] [PRZEPISY]

Autor: eLuban.pl

Wielkanoc to czas po Wielkim Poście, dlatego z przyjemnością zasiadamy do stołów, aby w rodzinnym gronie delektować się smakiem tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć m.in. białego barszczu, pasztetu i oczywiście jajek. Zainspirowani wizytą w Jeleniej Górze prezentujemy proste przepisy, dzięki którym przedświąteczne gotowanie stanie się proste i przyjemne.

BIAŁY BARSZCZ

Ten świąteczny w wielu domach podawany jest w specjalnym chlebie. Nie może zabraknąć w nim wyrazistego smaku wędzonki i chrzanu. Dla urozmaicenia można dodać do niego również białą kiełbasę – w całości lub pokrojoną w plasterki. Na przygotowanie zupy powinniśmy poświęcić około 2 godzin.

Składniki:

- 0,5 kg wędzonego boczku
- 350 g żeberek wędzonych
- 0,4 kg ulubionej kiełbasy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- starta na małych oczkach włoszczyzna
- 0,5 litra gotowego zakwasu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki
- małe opakowanie śmietany - 30 proc. tłuszczu
- pół słoiczka chrzanu tartego
- sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek do smaku

Przygotowanie:

1. Żeberka należy umyć, włożyć do dużego garnka i zagotować, po czym zebrać powstały z nich osad, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować jeszcze przez ok. pół godziny. W tym czasie ugotować na twardo jajka.

2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodać do niego cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklić. Na końcu dołożyć naciętą lekko kiełbasę i obsmażyć ją, aż się zarumieni z każdej strony. Żeberka można wyjąć i odłączyć mięso od kości, a następnie dodać do zupy.

3. Włoszczyznę zetrzeć na tarce i dołożyć do garnka razem z cebulą, czosnkiem, boczkiem i kiełbasą oraz chrzanem. Do wywaru dodać również zakwas.

4. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze śmietaną i mąką. Białka siekamy. Wszystko dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu doprawić majerankiem do smaku.

PASZTET WIELKANOCNY

Żeby podbił nasze podniebienia, powinien obfitować w świeże, drobiowe mięso i warzywa. Może być dodatkiem do pieczywa, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. Przygotowanie zajmie ok. 2 godzin, nie licząc czasu pieczenia.

Składniki:

- 4 litry wody
- 2 marchewki
- kilogram podudzi z kurczaka
- kilogram piersi z kurczaka
- 200 gramów wątroby drobiowej
- 4 średniej wielkości jajka
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, gałka muszkatołowa tarta i słodka papryka do smaku,
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki suszonego lubczyku

Przygotowanie:

1. Mięso ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, marchewki, lubczyku, soli, pieprzu oraz wątróbki przez około godzinę. Następnie wyjąć wszystkie składniki z wody i wystudzić.

2. Wszystkie ugotowane wcześniej składniki zmielić dwukrotnie w maszynce.

3. Do masy dodać łyżeczkę gałki muszkatołowej, jajka i smalec. Doprawić solą, pieprzem i łyżką słodkiej papryki.

4. Masę wyrabiać rękami do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

5. Całość przełożyć do keksówki i piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

JAJKA FASZEROWANE

W tym wypadku ograniczać nas może tylko wyobraźnia. Istnieją niezliczone kombinacje składników. Można wybrać swoje ulubione smaki i eksperymentować bez końca. Jednym z przykładowych przepisów są jajka faszerowane szynką i serem. Ich przyrządzenie zajmie nam nie więcej niż godzinę.

Składniki:

- 5 jajek
- 100 gramów szynki konserwowej pokrojonej w kosteczkę
- 40 gramów sera żółtego (np. gouda) startego na grubych oczkach
- majonez
- posiekana zielona cebulka
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie dwa plastry świeżego ananasa pokrojone w drobniejsze kawałki

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu i obraniu delikatnie wyciągamy z nich żółtka i przekładamy do miski.

2. Rozcieramy żółtka i dodajemy do nich pozostałe składniki, a następnie łączymy całość w jednolitą masę o konsystencji zbliżonej do twarogu.

3. Tak powstałym farszem wypełniamy oddzielone wcześniej białka.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Kobiety Kobietom
Zajęcia korekcyjne
warsztaty
rajd rowerowy
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndreTreść komentarza: To po co ta unia nakazy i zakazy kontrole na granicy chyba jest gorzej niż jak wchodziliśmy do tej teraz pseudo Unii.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 21:42Źródło komentarza: Granica znów stoi. Korek na A4 sięgnął 15 km, zablokowane także inne przejściaAutor komentarza: HonzaTreść komentarza: Przy okazji - czy w tym temacie też wielebne mniszki coś tam macie? Bolesne milczenie Kościoła. Za drzwiami pralni sióstr magdalenek działa się tragedia... 10 pralni Św. Marii Magdaleny pod opieką katolickich zakonów prało brudną bielizną w Irlandii w latach 1922-96. Państwo, Kościół lub rodziny wysłały do obozów pracy 10 000 kobiet wbrew ich woli. W konserwatywnej Irlandii azyle sióstr magdalenek były powszechnie akceptowaną przez społeczeństwo i władze instytucją, która pozwalała pozbyć się niewygodnych („upadłych”). „Pralnie” zaczęły znikać wraz ze zmianami w życiu społecznym, a także, kiedy przestały być opłacalne. Ostatni azyl zamknięto 25 września 1996 roku.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 21:31Źródło komentarza: Wystawa "Przetrwać na przekór losowi"Autor komentarza: YettiTreść komentarza: Nie zapisał się ten Santo Subito zbyt chlubnie w tym swoim pontyfikacie, a jeszcze mu nasz Duduś zafundował dzień żałoby. Tymczasem 1. Nie wskazał Rosji jako agresora a miał okazję jako - niby prawy chrześcijanin; 2. Nie udostępnił archiwów w sprawach pedofilów i innej maści seks dewiantów; 3. Nie wyeliminował z szeregów kapłaństwa zboczeńców seksualnychData dodania komentarza: 24.04.2025, 21:08Źródło komentarza: Papież Franciszek nie żyje. Świat żegna Ojca ŚwiętegoAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: jest po kilka na każdym piętrze więc nie kłam PO*****Data dodania komentarza: 24.04.2025, 20:42Źródło komentarza: Poprosiliśmy burmistrza Lubania o wywiad. Czekamy na Wasze pytania
ReklamaPowiat Lubań
Reklama