Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 23 grudnia 2024 16:51
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Śmiercionośny składnik smogu w kiełbasie. Wyrzuć ją, jeśli masz w lodówce! [ZDJĘCIA]

Główny inspektor sanitarny apeluje, aby sprawdzić, czy wycofane z obrotu produkty nie trafiły do naszych domów. Mogą powodować poważne komplikacje zdrowotne.

Autor: iStock

Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej z partii kiełbas odkryły benzo(a)piren oraz sumy 4 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w ilości przekraczającej dopuszczalne normy. Kontakt tych substancji z organizmem może powodować nowotwory, drastycznie obniżać odporność oraz prowadzić do wielu innych chorób.

Znaleźć je można m.in. w smogu. W wysokich stężeniach są śmiertelnym zagrożeniem dla ludzi i zwierząt. Kiełbasa nie jest już dostępna w sprzedaży, jeśli jednak znalazła się w naszej lodówce, należy powstrzymać się od spożycia produktu oznaczonego tymi informacjami:

Produkt – Kiełbasa wiejska pieczona
Numer partii: 406922
Data minimalnej trwałości: 20.04.2022
Producent – Zakład Mięsny CHABURA Sp. z o.o. Sp. K., Rylowa 2, 32-820 Szczurowa, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 12020204

Ferrero aktualizuje listę produktów z salmonellą


W ubiegłym tygodniu firma Ferrero poinformowała GIS, że w popularnych czekoladowych wyrobach zostały wykryte pałeczki bakterii Salmonella Typhimurium. W piątek komunikat został zaktualizowany, bo te produkty mogły być potencjalnym źródłem ogniska zakażeń. W poniedziałek (11 marca) wieczorem Główna Inspekcja Sanitarna przekazała, że wyroby belgijskiej firmy w Polsce zostają wycofane – bez względu na numer partii i datę przydatności do spożycia. Na liście wadliwych produktów uwzględniono:

- Kinder Schoko-bons 46 g, 125 g, 200 g,
- Kinder Niespodzianka Maxi 100g,
- Kinder Maxi MIX z maskotką 133g,
- Kinder Mini EGGS 100g.


O sprawie firma Ferrero poinformowała konsumentów również na stronach www.ferrero.pl i www.kinder.pl.

Salmonelloza może objawiać się m.in. wymiotami, bólami brzucha, krwistym kałem, gorączką i ogólnie złym samopoczuciem. Jeśli po zjedzeniu skażonych produktów nastąpiły zmiany chorobowe, należy skonsultować się z lekarzem.

W przypadku dodatkowych pytań można kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godz. 8:15-16:15.


Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS

Źródło: GIS


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

rolnik 13.04.2022 11:06
Przecież ponoś bardzo szkodliwa była kiełbasa z domowej wędzarni i zakazali a to co producenci serwują to już jest nie tylko trucizna ale przyzwolone rujnowanie zdrowia ludzi ale tego nie zakazali . . Dlatego nie słucham tych cudotwórców a sam robię wyroby i zapewniam was nie są zatrute ani nie ma po nic sr....ki .

KONSUMENT 12.04.2022 20:22
A niby dlaczego mam ponosić takie koszta. Za kiełbasę i do sklepu. Tam oddać i otrzymać zwrot ciężko zarobionych pieniędzy. A sklep do producenta. Kiedy to się skończy, że my konsumenci mamy płacić za czyjeś błędy i niekompetencje. SKANDAL!!!!!!!!!

Pepe 12.04.2022 23:27
Producent poza informacją nie ma żadnych konsekwencji w narażeniu życia i zdrowia kupujących.Afera z wołowiną,solą drogową zamiast spożywczej.Tylko info i koniec.A to,że ktoś zmarł/ucierpiał prawo ma gdzieś

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
bal Mickiewicz
Sylwester
turniej
gry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama