Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 23 grudnia 2024 06:14
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Nadchodzi letni hit kulinarny: ogórki małosolne. Jak je zrobić, żeby były pyszne?

Ogórki małosolne. Jeszcze nie ukiszone, a już się na nie rzucają smakosze. Przepis na nie jest niby prosty, ale trudno to spamiętać.

Autor: iStock

Ceny ogórków gruntowych już zaczynają spadać. Na giełdzie rolniczej w Broniszach za kilogram trzeba zapłacić 6 złotych. Z każdym dniem będzie jednak taniej, bo i warzyw będzie przybywało. A to znak, że już trzeba myśleć o kiszeniu. Z tym jeszcze można się wstrzymać, bo teraz w kuchni będzie rządził letni przebój – ogórki małosolne.

To zdaje się polska specjalność. Jeszcze nie są ukiszone, a już trudno się oprzeć ich smakowi.

Trzeba też przyznać, że przepis na nie jest banalnie prosty, ale wiele osób ma problem z zapamiętaniem proporcji składników. Są też różne sposoby podchodzenia do tematu i przepis jest modyfikowany.

Najprostszy przepis to łyżka stołowa soli na 1 litr wody. Trzeba także dodać korzeń chrzanu i całość odstawić na kilka dni.

Tę metodę można modyfikować i dodać na przykład czosnek. Są też przepisy wskazujące, że warto zamiast korzenia dodać liść chrzanu.

Bardziej słone? Są osoby, które – mimo nazwy tak przygotowanych ogórków – wolą je bardziej słone. Smak zależy od proporcji soli i wody. Jeżeli chce się otrzymać ogórki o wyraźniejszym smaku, trzeba – zamiast jednej łyżki soli – dodać 1,5 lub dwie.

Kolejne urozmaicenie. Można zaryzykować stwierdzenie, że w każdym polskim domu rządzi inny przepis. Tu można wymienić następne urozmaicenia, bo są osoby, które koniecznie muszą – oprócz chrzanu i czosnku – dodać koper. To bardzo dobre rozwiązanie, bo zapach tej rośliny idealnie współgra z solanką.

Inni dodają jeszcze liście laurowe. Zazwyczaj 2-3 na 2 litry wody.

Jak przechowywać? Ogórki małosolne można przygotować w wyparzonych słoikach lub w wyszorowanym glinianym garnku. Co do słoików, to powinno być ich przynajmniej kilka, bo ogórki szybko znikają. Naczynia muszą być przykryte i odstawione w zacienione miejsce.

Najważniejsze. Trzeba pamiętać, że solankę przygotowuje się z przegotowanej wody, a ogórki zalewa się gorącą solanką.  


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

hebel 14.05.2022 13:48
Woda musi być przegotowana żeby pozbyć się rozpuszczonego w niej tlenu. Tlen wspiera rozwój tych bakterii, które psują smak ogórków. Można zrobić tak: Zagotowujemy wodę, wsypujemy sól, naczynie do kiszenia przeparzamy wrzątkiem żeby się nagrzało. Wlewamy gotującą się solankę. Przykrywamy ub zamykamy naczynie żeby ograniczyć dostęp tlenu. !!! Czekamy aż jej temperatura spadnie do poziomu takiego że można w tej wodzie trzymać palec bez oparzenia lub aż solanka ostygnie!!! Wtedy wkładamy ogórki. Koniecznie na wierzch dajemy koper i to najlepiej stary koper, taki że zaczyna przekwitać lub już przekwitł i tworzy nasiona. Można na dno i z wierzchu. Małosolne są po 2-3 dobach, później robią się kiszone. Jeżeli dajemy czosnek, to przekrawamy główkę poziomo i wrzucamy z łupinami, wtedy smak jest lepszy.

biolog 14.05.2022 23:54
aż mnie oczy zabolały, od kiedy gotowanie wody pozbywa się w niej rozpuszczonego "tlenu"? Tlen jest składnikiem wody H2O, kolego i nie ma fizycznej metody w warunkach domowych na całkowite zredukowanie gazów rozpuszczonych w wodzie w szczególności tlenu, chyba że przez elektrolizę. gotowanie uśmierca mikroby, bakterie i pasożyty. poogladaj troche chociażby kanał sci-inspi na youtbe i skoncz szerzyc herezje.

Don Kiszon 13.05.2022 13:08
Najwazniejsza jest zalewa. Jak dobrze wymoczysz spocone cojones to juz nie dodawac za duzo soli bo ogory beda skapciale.

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
bal Mickiewicz
Sylwester
turniej
gry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama