Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 17:04
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Pij kawę, będziesz zdrowszy

Entuzjaści picia kawy będą zadowoleni z najnowszych doniesień. Naukowcy udowodnili, że jej wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony. Sprawdzali to 24 lata.
Pij kawę, będziesz zdrowszy

Autor: iStock

Temu zagadnieniu przyjrzeli się bliżej naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. Sprawdzili, ile filiżanek dziennie aromatycznego napoju przynosi korzystny wpływ na ludzki organizm. Badanie prowadzone było aż przez 24 lata i objęło ponad 14 tys. dorosłych osób.

Uczestników przedsięwzięcia podzielono na cztery grupy: osoby, które piły jedną, dwie-trzy i więcej niż trzy kawy dziennie oraz te, które nie piły jej wcale. W badaniu uwzględniono również inne czynniki, takie jak styl życia czy status ekonomiczny.

Podstawowym wnioskiem z eksperymentu było to, że jakakolwiek ilość kawy przynosiła o 15 proc. więcej szans na ustrzeżenie się przed ostrą niewydolnością nerek w porównaniu z całkowitą rezygnacją z napoju.

Na ryzyko zachorowania osoby codziennie pijące kawę były narażone o 11 proc. mniej.

Ryzyko to zminimalizowane było w największym stopniu – nawet o 22-23 proc. – wśród osób, które pozwalały sobie na 2 lub trzy filiżanki kawy dziennie.

Kofeina wspomaga i chroni

Naukowcy uważają, że związki biologiczne w połączeniu z kofeiną mogą poprawiać przepływ krwi oraz wykorzystanie tlenu w nerkach.

– Wiemy już, że regularne picie kawy wiąże się z zapobieganiem chorobom przewlekłym i zwyrodnieniowym, w tym cukrzycy typu 2, chorobom sercowo-naczyniowym i chorobom wątroby – mówi autor badania dr n. med. Chirag Parikh, dyrektor Wydział Nefrologii i profesor medycyny w Szkole Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa. – Możemy teraz dodać możliwe zmniejszenie ryzyka ostrego uszkodzenia nerek do rosnącej listy korzyści zdrowotnych związanych z kofeiną – dodaje.

Naukowcy zainspirowani wynikiem wieloletniego badania chcą powrócić do projektu i przyjrzeć się z innych perspektyw temu, w jaki sposób kofeina wpływa na ludzki organizm. W kolejnych etapach badania pod uwagę zamierzają wziąć również dodatki do kawy, takie jak cukier i mleko, które mogą wykazywać niekorzystny wpływ na zdrowie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

taki żarcik 10.06.2022 18:11
Uwielbiam kawę, stąd taki "news" bardzo mnie cieszy! Piję czarną i bez cukru bo, jak mawia "znafca", ludzie dzielą się na inteligentnych i tych co słodzą kawę...

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama