Aksamitna zupa na bazie ogórka i jogurtu naturalnego z pewnością nasyci nasze podniebienie. Dzięki chrupiącym grzankom chłodnik będzie pożywnym daniem, a świeży szczypiorek i aromatyczna mięta dodadzą mu wyrazistego smaku i prawdziwego orzeźwienia.
Składniki na 4 porcje:
- ogórki zielone – 700 g
- czosnek – 1 ząbek
- mięta – średni pęczek
- szczypior – ½ pęczka
- jogurt naturalny – 800 g
- cukier – 1 płaska łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji.
Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze