Jest kilka takich warzyw, na które czeka się co roku. To pierwsze rzodkiewki, wykopane z ziemi marchewki najlepiej uprawiana we własnym ogródku. I oczywiście ziemniaki. Mowa o młodych, które już teraz rządzą na targowiskach. Wielu osobom smak tych warzyw kojarzy się z późną wiosną i wczesnym latem.
Są smakosze, którym do szczęścia nie trzeba wiele. Wystarczy ziemniaki ugotować, podać polane masłem i posypane koperkiem. Innym smak tych warzyw kojarzy się też z siadłym mlekiem i jogurtem. Na pewno każdy zna tez kogoś, kto od ziemniaków z wody woli je wersji z patelni.
Jednak na tych kilku prostych propozycjach wachlarz kulinarnych możliwości się nie kończy.
Łódki z mięsem mielonym
Składniki
- ziemniaki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól i pieperz
- żółty ser
Ziemniaki umyć i oskrobać. Za pomocą kulkownicy, czyli łyżeczki do drążenia, należy wyjąć środek ziemniaków, aby powstały łódeczki. Łyżeczka nie może być za duża, bo same warzywa są niewielkie.
Pozostałe składniki mieszamy, mięso przyprawiamy i nakładamy do łódeczek. Tak przygotowane ziemniaki umieszcza się w rękawie do pieczenia i wykłada do piekarnika. Aby skrócić czas pieczenia, można ziemniaki podgotować. Nie można jednak tego robić długo, aby warzywa nie były za miękkie i się nie rozpadły.
Piecze się przez około godzinę (bez gotowania ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Przez zakończeniem należy rozciąć rękaw i na każdym ziemniaku położyć plasterek sera.
Pieczone boczkiem i kiełbasą
Składniki
- ziemniaki
- sól i pieprz
- 2 cebule
- 1 marchew
- kiełbasa
- wędzony boczek
- koperek
- olej lub smalec
Wykonanie
Umyte ziemniaki kroi się w plastry. Mają mieć ok 1 cm grubości. Cieniej kroi się marchewkę, a cebulę w krążki.
Na dnie garnka roztapia się tłuszcz (lub podgrzewa olej). Na smalec kładzie się folię aluminiową i ponownie mały kawałek smalcu. Posolone i popieprzone ziemniaki oraz inne układa się warstwami: koper , kiełbaskę , boczek , cebulę , marchew .
Całość, pod przykryciem, stawia się na ogniu przez 40 – 50 minut.
Ziołowe ziemniaki
Składniki
- ziemniaki
- oregano
- tymianek
- sól
- bazylia
- olej
- pieprz
Wykonanie
umyte ziemniaki kroi się w drobna kostkę i obficie posypuje mieszanką przypraw. Można odstawić na 15 minut, a następnie wysypać wszystko na patelnię. Smaży się to do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Frittata z ziemniakami
Składniki
- ziemniaki
- 4 jajka
- mleko
- szpinak – 100 g
- ser feta - 100 g
- czosnek
- szczypiorek
- olej
- sól pieprz
- słodka papryka
Wykonanie
Ziemniaki umyć i ugotować. W tym czasie w misce roztrzepuje się jajka z solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Następnie na rozgrzany na patelni olej wrzuca się ząbek czosnku. Kiedy zmięknie, należy go wyjąć i wrzucić szpinak. Smaży się go kilka minut, aż zmniejszy objętość.
Potem dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewa masą z jajek. Po kilku minutach dodaje się ser feta i słodką paprykę.
Takie danie musi jeszcze powędrować do piekarnika na 15 minut – 180 stopni.
Sałatka
Składniki
- ziemniaki
- papryka czerwona
- kiszone ogórki
- koper
- sól i pieprz
- papryka wędzona
- opcjonalnie łyżka majonezu
Wykonanie
Ziemniaki umyć i ugotować. Powinny być pokrojone w kostkę. Tam samo jak kiszony ogórek i papryka. Całość, po ostudzeniu ziemniaków, wymieszać i doprawić. Na koniec posypać koperkiem. Można także dodać majonez.
Napisz komentarz
Komentarze