Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 19:46
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Oto już są na straganach. 5 prostych przepisów na młode ziemniaki

Niektórym wystarczy ich ugotowanie i podanie z koperkiem. Inni szukają bardziej wyszukanych sposobów na przygotowanie młodych ziemniaków.

Jest kilka takich warzyw, na które czeka się co roku. To pierwsze rzodkiewki, wykopane z ziemi marchewki najlepiej uprawiana we własnym ogródku. I oczywiście ziemniaki. Mowa o młodych, które już teraz rządzą na targowiskach. Wielu osobom smak tych warzyw kojarzy się z późną wiosną i wczesnym latem.

Są smakosze, którym do szczęścia nie trzeba wiele. Wystarczy ziemniaki ugotować, podać polane masłem i posypane koperkiem. Innym smak tych warzyw kojarzy się też z siadłym mlekiem i jogurtem. Na pewno każdy zna tez kogoś, kto od ziemniaków z wody woli je wersji z patelni.

Jednak na tych kilku prostych propozycjach wachlarz kulinarnych możliwości się nie kończy.

Łódki z mięsem mielonym

Składniki

  • ziemniaki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól i pieperz
  • żółty ser

Ziemniaki umyć i oskrobać. Za pomocą kulkownicy, czyli łyżeczki do drążenia, należy wyjąć środek ziemniaków, aby powstały łódeczki. Łyżeczka nie może być za duża, bo same warzywa są niewielkie.

Pozostałe składniki mieszamy, mięso przyprawiamy i nakładamy do łódeczek. Tak przygotowane ziemniaki umieszcza się w rękawie do pieczenia i wykłada do piekarnika. Aby skrócić czas pieczenia, można ziemniaki podgotować. Nie można jednak tego robić długo, aby warzywa nie były za miękkie i się nie rozpadły.

Piecze się przez około godzinę (bez gotowania ziemniaków) w temperaturze 180 stopni. Przez zakończeniem należy rozciąć rękaw i na każdym ziemniaku położyć plasterek sera.

Pieczone boczkiem i kiełbasą

Składniki

  • ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • kiełbasa
  • wędzony boczek
  • koperek
  • olej lub smalec

Wykonanie

Umyte ziemniaki kroi się w plastry. Mają mieć ok 1 cm grubości. Cieniej kroi się marchewkę, a cebulę w krążki.

Na dnie garnka roztapia się tłuszcz (lub podgrzewa olej). Na smalec kładzie się folię aluminiową i ponownie mały kawałek smalcu. Posolone i popieprzone ziemniaki oraz inne układa się warstwami: koper , kiełbaskę , boczek , cebulę , marchew .

Całość, pod przykryciem, stawia się na ogniu przez 40 – 50 minut.

Ziołowe ziemniaki

Składniki

  • ziemniaki
  • oregano
  • tymianek
  • sól
  • bazylia
  • olej
  • pieprz

Wykonanie

umyte ziemniaki kroi się w drobna kostkę i obficie posypuje mieszanką przypraw. Można odstawić na 15 minut, a następnie wysypać wszystko na patelnię. Smaży się to do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Frittata z ziemniakami

Składniki

  • ziemniaki
  • 4 jajka
  • mleko
  • szpinak – 100 g
  • ser feta - 100 g
  • czosnek
  • szczypiorek
  • olej
  • sól pieprz
  • słodka papryka

Wykonanie

Ziemniaki umyć i ugotować. W tym czasie w misce roztrzepuje się jajka z solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Następnie na rozgrzany na patelni olej wrzuca się ząbek czosnku. Kiedy zmięknie, należy go wyjąć i wrzucić szpinak. Smaży się go kilka minut, aż zmniejszy objętość.

Potem dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewa masą z jajek. Po kilku minutach dodaje się ser feta i słodką paprykę.

Takie danie musi jeszcze powędrować do piekarnika na 15 minut – 180 stopni.

Sałatka 

Składniki

  • ziemniaki
  • papryka czerwona
  • kiszone ogórki
  • koper
  • sól i pieprz
  • papryka wędzona
  • opcjonalnie łyżka majonezu

Wykonanie

Ziemniaki umyć i ugotować. Powinny być pokrojone w kostkę. Tam samo jak kiszony ogórek i papryka. Całość, po ostudzeniu ziemniaków, wymieszać i doprawić. Na koniec posypać koperkiem. Można także dodać majonez.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama