Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- łosoś wędzony na zimno, plasterkowany
- serek śmietankowy (np. Milandia śmietankowa z jogurtem)
- glony do sushi
- sos sojowy 50ml
- chrzan wasabi w paście ½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru. Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć plasterki łososia tak, by zachodził jeden na drugi. Łosoś powinien być położony na ok. 1/3 długości maty. Na łososia kładziemy centymetrową warstwę ryżu, węższą o ok. 1 centymetr. Na środek warstwy ryżu położyć długi na trzy centymetry pasek glonów, wysmarowany cienką warstwą serka śmietankowego. Całość zrolować posługując się matą. Ostrym nożem pokroić na dwucentymetrowe krążki. Niewielką ilość chrzanu wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym i tuż przed zjedzeniem maczać w nim porcje sushi.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze