Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 26 listopada 2024 16:35
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Letnie wizyty na bazarku to prawdziwy festiwal smaków. Bób, groszek i zioła czekają – świeże, soczyście zielone i pełne naturalnych witamin. Wystarczy kilka minut blanszowania, najprostszy blender, odrobina masła i przypraw, aby zmieniły się w idealne na upały, aromatyczne pasty do pieczywa. Dowiedz się, jak je przygotować.
Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Do bobu, gotowi, start!
Bób to jedno z najstarszych warzyw strączkowych – uprawiany od ponad 5 tys. lat, znany był już starożytnym Grekom, Rzymianom i Egipcjanom. Te niewielkie ziarenka są źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim roślinnego białka. Powinny zatem znaleźć się w diecie osób aktywnych i wegetarian. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego (100 g surowego bobu pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten składnik) jest także niezbędny dla kobiet w ciąży i starających się o dziecko. Bób wspomaga regenerację naczyń krwionośnych i, co szczególnie ważne dla osób starszych, obniża poziom złego cholesterolu, a stymuluje wzrost dobrego. Ponadto bób jest bogaty w błonnik, magnez i żelazo, dlatego jest nieocenioną bronią w walce z anemią. Co więcej, bób skutecznie obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu.

Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do zup i sałatek. Jest też idealnym półproduktem do przyrządzenia domowego hummusu. Wystarczy w tradycyjnym przepisie zamienić jedynie ciecierzycę na obrane z łupinek ziarenka bobu. – Delikatny zielony hummus warto połączyć np. z Chlebem bawarskim wieloziarnistym. Podzielony na idealne kromeczki z łatwością przyrumienimy w tosterze lub na grillowym ruszcie – radzi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake.

Bogactwo witamin zamknięte w zielonych kulkach
Druga połowa czerwca to czas, gdy na warzywnych straganach możemy śmiało rozglądać się za młodym, zielonym groszkiem. W jego drobnych ziarenkach zamknięte jest całe bogactwo witamin i minerałów, które doceniali już Chińczycy i mieszkańcy Indii. W zielonym groszku znajdziemy m.in. witaminy A, B1, B2, a także witaminę K, niezwykle ważną w procesie wchłaniania wapnia wzmacniającego kości czy wpływającą na odporność witaminę C. Groszek ma też właściwości zwiększające tempo metabolizmu, poprawia ruchliwość jelit – zalecany jest np. osobom z zespołem jelita drażliwego. Zawarta w groszku chlorofilina – zielony barwnik ma silne działanie antynowotworowe. Zielony groszek i marchewka to połączenie, które zna każdy z nas. – Tymczasem te niewielkie ziarenka to doskonała baza na pastę do chrupiącego pieczywa, która z powodzeniem zastąpi w wakacje serki topione oraz twarożki. – zauważa ekspert Wiktor Kowalski. Wystarczy, że groszek zblendujemy z dużą ilością świeżego koperku, odrobiną oliwy z oliwek i ulubionymi przyprawami. – W połączeniu z chrupiącą, złocistą Bagietką do odpieku stworzy pyszną przekąskę w ciągu dnia na kształt włoskiej bruschetty, ale z polskim akcentem sezonowego, letniego warzywa – dodaje ekspert Dan Cake.

Zielone listki mocy
Kojarzona z dodatkiem do zup natka pietruszki to kolejna idealna baza pod zdrową zieloną pastę. Listki pietruszki to prawdziwe „super food” – wzmacniają wzrok, działają moczopędnie, usprawniają trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Są bogate w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawierają witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze. Z natki pietruszki w mgnieniu oka przygotujemy np. typowo polskie, sezonowe pesto. – Wystarczy zmiksować połowę szklanki ziaren słonecznika z dwoma pęczkami natki i dodatkiem czosnku, parmezanu oraz oliwy, aby uzyskać cały słoiczek aromatycznego pesto pietruszkowego. W parze z rumianymi paluchami z chleba tostowego będzie idealną przystawką do letnich potraw z grilla – mówi Wiktor Kowalski.


Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama