Rozpoczyna się sezon grzewczy, a wraz z nim wzrasta zagrożenie zatrucia czadem. Strażacy, policjanci i ratownicy stale apelują o rozważne korzystanie z urządzeń grzewczych i zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa. Czad, czyli tlenek węgla jest bardzo niebezpieczny - nawet niewielka dawka może być śmiertelna, tym bardziej że tlenek węgla jest bezwonny. W takim właśnie niebezpieczeństwie znalazł się jeden z mieszkańców Jeleniej Góry, którego nieprzytomnego znaleźli sąsiedzi. Mężczyzna nie reagował na próby ocucenia, więc wezwano pogotowie ratunkowe. Kiedy ratownicy dotarli do nieprzytomnego, od razu uruchomił się alarm czujnika tlenku węgla, który ratownicy mają zawsze przy sobie.
Ze względu na nieznaną długość ekspozycji na tlenek węgla oraz stan poszkodowanego, Zespół podjął decyzję o natychmiastowej ewakuacji chorego z miejsca zdarzenia. Po wstępnym zabezpieczeniu i badaniu, mężczyzna trafił pod opiekę specjalistów z Wojewódzkim Centrum Szpitalnym Kotliny Jeleniogórskiej - poinformowało Pogotowie Ratunkowe w Jeleniej Górze.
Czujnik tlenku węgla powinniśmy mieć w domu
Czad jest gazem niewyczuwalnym przez zmysły człowieka (bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku), blokuje dostęp tlenu do organizmu - zajmuje jego miejsce w czerwonych ciałkach krwi, powodując przy długotrwałym narażeniu (w większych dawkach) śmierć przez uduszenie.
Zaczadzenia często wynikają po prostu z niewiedzy. Naprawdę niewiele potrzeba, aby nasze mieszkania i domy stały się bardziej bezpieczne. Przede wszystkim w domu lub mieszkaniu warto zainstalować czujkę tlenku węgla. Podstawową funkcją takiej czujki jest wykrywanie czadu i generowanie sygnałów alarmowych w sytuacji wykrycia jego nadmiernego stężenia w powietrzu. Podnosi ona poziom bezpieczeństwa w pomieszczeniach, zmniejsza ryzyko zaczadzenia oraz pozwala na szybką reakcję w sytuacji zagrożenia życia.
Do tragedii bardzo łatwo może dojść w niewietrzonych pomieszczeniach. Zaklejanie kratek wentylacyjnych, jak również brak regularnych kontroli drożności przewodów wentylacyjnych i kominowych zwiększa ryzyko zatruć. Problem z czadem narasta szczególnie w okresie jesienno-zimowym kiedy dogrzewamy się paląc w kominkach czy piecach.
Napisz komentarz
Komentarze