Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni
Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) - 200g
- Kiełbasa (np. Polska z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella) - 100g
- cukinie młode okrągłe - 2szt.
- rozmaryn świeży - 1 gałązka
Dip z pomidorów suszonych:
- pomidory suszone z oleju (razem z olejem) - 200g
- bazylia świeża - 3 gałązki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- woda - 100ml
- cukier brązowy - 1 płaska łyżeczka
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.
Wykonanie:
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Podawać z dipem z suszonych pomidorów.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze