Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 23 grudnia 2024 18:38
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Bakteria wytwarzająca niebezpieczną toksynę wykryta w Tatarze Wołowym

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jednej z partii tatara wołowego produkowanego przez firmę Łuków. W produkcie wykryto bakterię wytwarzającą niebezpieczną toksynę, która może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy.

Zagrożenie dla zdrowia publicznego stało się przedmiotem zainteresowania po tym, jak Państwowa Inspekcja Sanitarna odkryła obecność bakterii Escherichia coli wytwarzającej toksynę Shiga (STEC) w czterech z pięciu badanych próbek tatara. Zakażenie bakterią STEC jest poważnym zagrożeniem, które może skutkować krwotocznym zapaleniem okrężnicy, a w rzadkich przypadkach prowadzić do zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) lub zakrzepowej plamicy małopłytkowej.

Szczegóły dotyczące zagrożonego produktu:

- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

- Numer partii: 1032604

- Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024

- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, numer identyfikacyjny PL 06110266 WE


W odpowiedzi na wykrycie niezgodności, producent natychmiastowo zainicjował procedurę wycofania produktu z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania produktu, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów.

Zalecenia dla konsumentów są jasne: nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów zdrowotnych po spożyciu produktu, konieczny jest natychmiastowy kontakt z lekarzem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
bal Mickiewicz
Sylwester
turniej
gry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama