Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 25 kwietnia 2025 15:23
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe kojarzy się z wysokokaloryczną przekąską i amerykańskimi filmami, w których najczęściej serwowane było na śniadanie. Jest ono nie tylko smaczne, ale również pożywne, dlatego z powodzeniem możemy włączyć je do swojej diety. Przy zakupie masła orzechowego warto zwrócić uwagę na jego skład – nie powinno ono zawierać utwardzonych tłuszczów roślinnych. Na co jeszcze zwrócić uwagę wybierając masło orzechowe? Poniżej podpowiadamy!
  • 06.05.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe to tak naprawdę pasta z orzechów – najczęściej ziemnych, ale można też spotkać pasty z orzechów laskowych, nerkowca czy też kokosowych. Zwykle spożywa się je z pieczywem lub z naleśnikami. Masło orzechowe – pod warunkiem, że ma dobry skład – jest zdrowym, chociaż wysokokalorycznym produktem. W zależności od wykorzystanych orzechów stanowi ono drogocenne źródło wielu substancji odżywczych, w tym magnezu, potasu, witaminy E i kwasów omega-9. Oprócz kalorii w maśle orzechowym znajdziemy sporą dawkę tłuszczów (ok. 16 g na 100 g produktu) i białka (ok. 7 g na 100 g produktu). Co istotne, jest to produkt, który rekomendowany jest diabetykom – indeks glikemiczny masła orzechowego wynosi zaledwie 14 (dla porównania kromka białego pieczywa ma 75 IG). Warto również podkreślić to, że węglowodany, które zawiera masło orzechowe to przede wszystkim węglowodany złożone, które nasz organizm dobrze metabolizuje. 

W maśle orzechowym oprócz wyżej wymienionych składników odżywczych znajdziemy również przeciwutleniacze, które charakteryzują się silnym działaniem przeciwnowotworowym. W składzie pasty z orzechów ziemnych znajduje się: resweratrol – przeciwutleniacz, który pozytywnie wpływa na pracę naszego układu sercowo-krwionośnego i zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi. 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie masła orzechowego? 

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju maseł orzechowych. W takim przypadku trudno zdecydować się na jeden, konkretny produkt. Wówczas należy zwrócić szczególną uwagę na skład pasty z orzechów. Powinniśmy postawić na masło orzechowe, które zawiera jak największą ilością orzechów, a jak najmniejszą różnego rodzaju dodatków, zwłaszcza tłuszczów utwardzonych. W składzie tego typu produktu nie powinno być również cukru dodanego, ponieważ zwiększa ono kaloryczność produktu. Wszystkie te kryteria spełnia masło orzechowe Anny Lewandowskiej np. z nerkowców czy też z migdałów. Możemy nim posmarować kanapkę lub naleśniki czy też dodać je do zdrowej owsianki. 

Wady i zalety masła orzechowego 

Masło orzechowe charakteryzuje się licznymi zaletami – jest bardzo dobrą alternatywą dla osób, które nie przepadają za orzechami w surowej postaci lub nie mogą ich jeść (np. z powodu aparatu ortodontycznego). Kremowa konsystencja pasty z orzechów sprawia, że nadaje się ono do owsianek, sosów, kremów, naleśników i wielu innych potraw. Masło orzechowe ma sporo kalorii – w 100 g produktu znajduje się ok. 650 kcal, co może być zaletą dla niejadków oraz osób, które chcą przybrać na wadze. Niemniej jednak zwykle kaloryczność masła orzechowego uznawana jest za sporą wadę tego produktu – nie jest ono zalecane dla osób, które dbają o linię i którym zależy na utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Z tego powodu zdecydowanie nie powinniśmy sięgać po pastę orzechów codziennie, a jedynie raz na jakiś czas. Mimo to masło orzechowe może stanowić świetne uzupełnienie diety niejadka! 

Pisząc o maśle orzechowych, nie możemy zapominać o dodatkach, które charakteryzują się negatywnym wpływem na nasz organizm. Warto jednak podkreślić, że nie każdy produkt zawiera te szkodliwe dodatki – z tego powodu należy dokładnie zapoznać się ze składem produktu przed jego zakupem.  Szczególnie szkodliwe są utwardzone tłuszcze roślinne, które są źródłem izomerów trans, przyczyniających się do rozwoju nowotworów, chorób układu krążenia czy insulinooporności. Tłuszcze te są niebezpieczne dla kobiet w ciąży – ich nadmierne spożycie może skutkować rozwojem wad płodu czy też przedwczesnym porodem.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Kobiety Kobietom
Zajęcia korekcyjne
rajd rowerowy
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama