Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 25 kwietnia 2025 15:43
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Probiotyki – jaką pełnią funkcję?

Probiotyki to wyhodowane w warunkach laboratoryjnych żywe kultury bakterii lub drożdży, których przyjmowanie ma na celu wsparcie prawidłowej mikrobioty jelitowej organizmu człowieka. Lekarze zalecają stosowanie probiotyków w trakcie antybiotykoterapii. Jakie dodatkowe korzyści może przynieść stosowanie probiotyków?
  • 05.05.2022 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Probiotyki – jaką pełnią funkcję?

Probiotyki – co to takiego?

Probiotyki wzięły swoją nazwę z greki od „pro bios”, co w wolnym tłumaczeniu znaczy „dla życia”. Definicja probiotyków według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) określa, że są to żywe drobnoustroje, których podanie wykazuje korzystne oddziaływanie na zdrowie gospodarza. W przypadku probiotyków stosuje się najczęściej bakterie z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Można spotkać się również z zastosowaniem drożdży Saccharomyces cerevisiae ssp boulardii, ale również Escherichia i Bacillus. Poszczególne, wyselekcjonowane szczepy są ze sobą łączone w celu uzyskania celowanego efektu terapeutycznego. 

Właściwości probiotyków

Bakterie probiotyczne wytwarzają kwas mlekowy oraz krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. Tym samym obniżają pH w jelitach, co powoduje zahamowanie rozwoju mikroorganizmów patogennych, dzięki czemu stwierdza się mniej toksycznych metabolitów. Przy niskim pH wzrasta ilość komórek NK układu odpornościowego (NK – natural killers) w surowicy krwi. Następuje też zintensyfikowane wydzielanie przeciwciał i leukocytów o zwiększonej aktywności fagocytarnej tzw. komórek żernych, które pochłaniają chorobotwórcze drobnoustroje i inne ciała obce.

Probiotyki mają właściwości antybakteryjne. Wspierają organizm w przypadku różnych nadwrażliwości pokarmowych, np. osłabiają efekty uboczne przy nietolerancji laktozy. Probiotyczne szczepy bakterii wykazują również aktywność antynowotworową poprzez hamowanie rozrostu komórek rakowych, wiązanie mutagenów i kancerogenów.  Probiotyki mają wpływ na obniżenie stężenia lipidów we krwi, co zmniejsza ryzyko otyłości oraz chorób sercowo naczyniowych. Mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi, poprzez wytwarzanie peptydów regulujących aktywność angiotensyny i bradykininy (czynniki regulujące napięcie ściany naczyń krwionośnych). 

Alergie pokarmowe są spowodowane przenikaniem białek przez barierę jelitową do układu limfatycznego i krwionośnego. Układ odpornościowy rozpoznaje je jako ciała obce, które trzeba zwalczyć i tym samym daje dokuczliwe objawy. Prawidłowa bariera jelitowa musi być skolonizowana przez odpowiednie szczepy bakterii. Badania dowodzą, że przyjmowane z zewnątrz szczepy probiotyczne pomagają przywrócić naturalną florę jelitową i tym samym wzmocnić naturalną odporność ustroju. 

Dla prawidłowej mikrobioty jelitowej ważne jest dostarczenie wraz z pożywieniem substancji o działaniu prebiotycznym, które będą wspierać aktywność pożytecznych mikroorganizmów. Są to przede wszystkim warzywa i owoce, które są źródłem błonnika frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Warto zwrócić uwagę na dostarczenie w codziennym jadłospisie odpowiedniej ilości zielonych warzyw. Dobrą opcją zbilansowanych posiłków jest też catering dietetyczny w Szczecinie, Warszawie, Gdańsku i innych miastach, gdzie można zamówić dietę pudełkową.   

Probiotyki – warunki dopuszczenia do obrotu

Probiotyk, który jest dopuszczony do sprzedaży i spożycia przez człowieka, musi przejść szereg badań, które trwają nawet kilka lat. Jest to proces wnikliwych badań klinicznych, które sprawdzają ich skuteczność i bezpieczeństwo. 

Preparat, nazwany probiotykiem musi spełniać kilka bardzo ważnych kryteriów:

  • przeznaczony do użytku przez człowieka, powinien pochodzić od ludzi;
  • jego właściwości muszą być potwierdzone w randomizowanych badaniach klinicznych,
  • musi mieć udokumentowany, korzystny wpływ na zdrowie człowieka;
  • nie może wykazywać działania patogennego i toksynotwórczego;
  • powinien mieć wysoką odporność na działanie soku żołądkowego, enzymów trawiennych oraz kwasów żółciowych; 
  • powinien cechować się wysoką aktywnością i żywotnością w układzie pokarmowym;
  • nie może powodować żadnych skutków ubocznych; 
  • powinien być dostosowany do warunków panujących w świetle jelita;
  • musi wykazywać stabilność;
  • musi być oznaczony wg. rodzaju, gatunku i szczepu nowoczesnymi metodami genetycznymi. 

Konkretny szczep probiotyczny musi być oznaczony według ustalonej kolejności. Pierwsza zawsze podana jest nazwa rodzajowa np. Lactobacillus, następnie nazwa gatunkowa np. casei, a na końcu występuje oznaczenie literowo-cyfrowe np. DN 114001. 

Symbioza, czyli równowaga mikrobioty w organizmie człowieka to klucz do zdrowia. Sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego, który jest związany z podśluzówką jelita, to bariera przed szkodliwym działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Właściwa flora bakteryjna ogranicza ryzyko infekcji o podłożu wirusowym, bakteryjnym, grzybiczym i pasożytniczym.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Kobiety Kobietom
Zajęcia korekcyjne
rajd rowerowy
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama