Jak pomagamy zapylaczom?
Znaczenie pszczołowatych dla człowieka, środowiska i gospodarki jest nie do przecenienia. Warzywa, owoce, bawełna, migdały czy kawa to tylko niektóre produkty, które powstają dzięki zapylaniu przez pszczołowate - pszczoły miodne oraz licznie występujące w Polsce owady dziko żyjące. Jednak niemal połowa z występujących w naszym kraju gatunków pszczołowatych znajduje się na tzw. czerwonej liście i jest zagrożona wyginięciem. Wymieranie zapylaczy związane jest z coraz większą degradacją środowiska naturalnego. Wyniki badania przeprowadzonego na potrzeby V edycji programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” pokazują, że 84% mieszkańców Dolnego Śląska jest świadomych tych alarmujących statystyk, a aż 98% respondentów twierdzi, że człowiek powinien żyć w przyjaźni z pszczołami. Mimo to wielu z nas nie wie, jak ważne dla ocalenia gatunku są drobne działania i przestrzeganie prostych Zasad Przyjaciół Pszczół. Ponad połowa respondentów z tego regionu (65%) nie zdaje sobie sprawy, że budowanie sztucznych gniazd zwiększa szansę dzikich zapylaczy na przeżycie. Prawie połowa nie ma świadomości (47%), że utrzymywanie w ogrodach dzikich zakątków tworzy przyjazne środowisko dla owadów pszczołowatych. Jednocześnie 63% ankietowanych z regionu wie jakie znaczenie dla przetrwania zapylaczy ma zakładanie ogródków z kwiatami i ziołami przyjaznym pszczołowatym. 67% mieszkańców z woj. dolnośląskiego słusznie stwierdza, że wypalanie traw niszczy populację tych pożytecznych owadów w naszym kraju, a aż 73% uważa używanie naturalnych środków ochrony roślin za znaczące w ochronie życia pszczół.
Co wiemy o pszczołowatych?
23% mieszkańców województwa dolnośląskiego, pytanych o to, które zwierzę powinno być w Polsce szczególnie chronione ze względu na groźbę wyginięcia, wskazuje właśnie pszczołę. Mimo to, aż 72% badanych deklaruje świadomość tego, że pszczoły są w Polsce zagrożone wyginięciem. Jednocześnie tylko 11% respondentów wie, że trzmiel, który również jest zapylaczem, jest chroniony. W naszej strefie klimatycznej trzmiele zapylają ok. 400 gatunków roślin. Aż 87% Dolnoślązaków deklaruje, że pije kawę, z czego 63% mówi, że nie mogłoby z tego zrezygnować. Jednak tylko 28% badanych wie, że powstaje ona dzięki pracy pszczół. Mieszkańcy Dolnego Śląska znają podstawowe pszczele produkty, jak miód (94% badanych) oraz plastry z wosku (91%). Jednak już tylko 36% z nich wie, czym jest propolis. Niemal wszyscy jednogłośnie (98%) deklarują, że nie mogliby zrezygnować z jedzenia świeżych owoców, warzyw, a także ziół i przypraw. Pokazuje to, jak istotna w codziennym życiu mieszkańców województwa dolnośląskiego jest praca pszczół - 1/3 produkowanej na świecie żywności jest bowiem zależna od zapylania przez pszczołowate. Jak zauważa Katarzyna Dytrych z Fundacji Nasza Ziemia, wyniki badania pokazują, jak bardzo potrzebna jest Polakom rzetelna wiedza przyrodnicza i jak istotne jest zwracanie uwagi społeczeństwa, szczególnie wśród jego najmłodszych członków, na ogromną i niezastąpioną rolę pszczół, a także kwestię ich ochrony i wymierania.
Wielki Dzień Pszczół w placówkach przyrodniczych
Wszyscy, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o pszczołowatych oraz o roli, jaką pełnią i o tym jak można się im odwdzięczyć za ich pożyteczną pracę, mogą wziąć udział w obchodach Wielkiego Dnia Pszczół. 8 sierpnia w ogrodach botanicznych, parkach narodowych oraz krajobrazowych w całej Polsce będzie można poznać tajniki świata pszczół, dowiedzieć się więcej o ich pracy, produktach, które im zawdzięczamy oraz o tym, co na co dzień możemy robić, aby je chronić. Wszystko to podczas szeregu atrakcji – gier, zabaw i warsztatów.
- 75% badanych w województwie dolnośląskim słusznie twierdzi, że od pszczół zależy życie na ziemi. W myśl hasła 5., jubileuszowej edycji programu „Bądź Przyjacielem Pszczół na piątkę!”, zachęcamy wszystkich do życia w przyjaźni z tymi pożytecznymi owadami i odwdzięczaniu się im na co dzień za ich ciężką pracę – mówi Małgorzata Strzelec z firmy ZT „Kruszwica” S.A., organizatora programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.
Badanie „Pomagamy pszczołom - Świadomość i wiedza konsumentów na temat zagadnień z zakresu ekologii” na zlecenie programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” zrealizował w marcu 2015 roku dom badawczy GFK Polonia. Badanie przeprowadzono na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15+ (wielkość próby N=1227).
Napisz komentarz
Komentarze