Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki na sałatkę:
200 g mięsa z uda kurczaka
4 ziemniaki
3 jajka
2 szt. awokado
4 szalotki
50 g świeżego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Składniki na sos:
100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica
1 łyżka pasty sezamowej tahini
1 łyżka chrzanu tartego
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki cukru
otarta skórka z 1 limonki
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.
Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.
Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze