Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 23 listopada 2024 01:13
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

W pierwsze, chłodne dni jesieni dobrze sprawdzają się przepisy na prosty, ale zdrowy i pożywny, domowy obiad. Doskonałym pomysłem na szybki posiłek, który dostarczy nam wiele energii, jest sałatka z awokado z dodatkiem sosu chrzanowo-sezamowego! Mięsiste awokado w połączeniu z delikatnym kurczakiem, jajkiem i ziemniakami to kompozycja, która pozwoli ekspresowo zaspokoić głód. W połączeniu z wyrazistym, a jednocześnie delikatnym - dzięki dodaniu kefiru – sosem, całość zachwyca oryginalnym połączeniem smaków.
Sałatka z awokado z sosem sezamowo-chrzanowym z kefirem

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki na sałatkę:

200 g mięsa z uda kurczaka

4 ziemniaki

3 jajka

2 szt. awokado

4 szalotki

50 g świeżego szpinaku

2 łyżki oleju rzepakowego

sól, pieprz

Składniki na sos:

100 ml Kefiru 2% od OSM Piątnica

1 łyżka pasty sezamowej tahini

1 łyżka chrzanu tartego

2 łyżki majonezu

½ łyżeczki cukru

otarta skórka z 1 limonki

Wykonanie:

Mięso pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą, pieprzem i i usmażyć na rozgrzanej patelni na oleju.

Ziemniaki w łupinach dokładnie umyć, ugotować do miękkości, wystudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Dodać ugotowane na twardo jajka, pokrojone w cząstki obrane awokado i posiekaną szalotkę. Na koniec dodać liście szpinaku i wymieszać.

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, polać wcześniej przygotowane składniki sałatki i wymieszać lub wyporcjować sałatkę i polać sosem po wierzchu.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama