Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 25 listopada 2024 00:16
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem

Lasagne to jeden z kulinarnych symboli Włoch. Pod pierzynką z sera, skrywają się płaty makaronu przekładane nadzieniem, które niekoniecznie musi być mięsne. Polecamy wyjątkowy przepis na wegetariańską lasagne, w której główną rolę odegra szpinak i Serek Wiejski od OSM Piątnica. Dzięki dodatkowi lekko zarumienionej cebulki i pieczarek, włoski przysmak zyska nieco polskiego charakteru.
Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem

Lasagne z serkiem wiejskim i szpinakiem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

1 szt. cebuli

300 g świeżych pieczarek

4 opakowania Serka Wiejskiego OSM Piątnica 200 g

500 g szpinaku mrożonego lub świeżego

3 ząbki czosnku

250 g makaronu do lasagne

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

100 g sera żółtego

2 łyżki oleju rzepakowego

papryka słodka czerwona, mielona

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju na patelni. Dodać posiekany szpinak, czosnek, sól, pieprz do smaku i całość wymieszać.

Wyłożyć do miseczki Serek Wiejski, np. OSM Piątnica, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

W średniej wielkości szkle żaroodpornym układać warstwami: szpinak z pieczarkami, serek wiejski, płaty makaronu do lasagne (niegotowane), ponownie szpinak, serek, makaron i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być serek wiejski. Następnie posypać startym serem żółtym, oprószyć delikatnie papryką i odstawić na 20 minut, żeby makaron częściowo wchłonął płyn. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 50 minut.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama