Co to jest dieta wegetariańska?
Dieta wegetariańska ma różne formy. Najczęściej jest to dieta, która wyklucza mięso (w tym ryby). Może mieć różne poziomy, od weganizmu po fleksitarianizm, ale podstawowa intencja jest taka sama – zmniejszyć naszą zależność żywieniową od źródeł białka, które pochodzą bezpośrednio od zwierząt. Tworząc swój jadłospis wegetariański, warto znać zasady poszczególnych rodzajów wegetarianizmu. Niektóre z form diety to:
-
Weganizm – weganin nie spożywa niczego, co pochodzi od zwierząt, w tym mięsa, ryb, jajek i produktów mlecznych. Weganizm rozprzestrzenia się również na inne dziedziny życia. Weganin nie używa jedwabiu, skóry, wełny, wosku czy miodu pszczelego ani żelatyny.
-
Laktoowowegetarianizm – najczęstsza forma wegetarianizmu, osoby te nie jedzą mięsa, ale spożywają produkty mleczne i jajka.
-
Pescatarianizm – ta odmiana jest podobna do podejścia laktoowowegetariańskiego, ale te osoby spożywają ryby.
-
Fleksitarianizm – fleksitarianin jest to ktoś, kto stosuje dietę roślinną, kiedy tylko jest to możliwe, ale od czasu do czasu spożywa mięso czy pochodzący od zwierząt nabiał, w zależności od sytuacji społecznej lub opcji żywieniowych. Niektórzy nie uznają tego podejścia jako odnogi wegetarianizmu.
Korzyści z diety wegetariańskiej
Korzyści z diety wegetariańskiej bogatej w błonnik pokarmowy obejmują między innymi zapobieganie chorobom przewlekłym, poprawę zdrowia serca, zmniejszenie ryzyka cukrzycy i pomoc w utracie wagi.
Mniej tłuste jedzenie i wyższy poziom błonnika sprawiają, że diety wegetariańskie są bardzo skuteczne w zapobieganiu cukrzycy. Dieta wegetariańska jest korzystna dla obniżenia poziomu cukru we krwi osób z cukrzycą.
Pokarmy bogate w przeciwutleniacze i zawierające mniej tłuszczy nasyconych, będące podstawami tej diety, mogą obniżyć poziom wysokiego cholesterolu, ciśnienia krwi i innych czynników ryzyka chorób serca.
Przeciwutleniacze zawarte w owocach i warzywach wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają chorobom przewlekłym, wywołanym stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami.
Zmniejszenie spożycia mięsa wiąże się z poprawą funkcji neuroprzekaźników i poziomu hormonów, poprawą nastroju i objawami depresji.
Mniej tłustych pokarmów i skupienie się na owocach i warzywach zapewni Ci sytość dzięki błonnikowi, ale nie przechyli szali kalorii, pomagając w ten sposób schudnąć.
Jak zostać wegetarianinem?
Prowadzenie diety wegetariańskiej jest stosunkowo proste, chociaż po całym życiu jedzenia mięsa pokusa powrotu do starych sposobów będzie silna. Oto niektóre z najlepszych rad dla początkujących wegetarian:
-
Ucz się o szkodliwym wpływie przemysłu mięsnego na środowisko i na życie niezliczonych zwierząt na całym świecie.
-
Zbadaj wiele korzyści diety wegetariańskiej i zbierz informacje o tym, jak najlepiej dokonać zmiany, aby ułatwić proces.
-
Zacznij powoli, unikając czerwonego mięsa, zanim przejdziesz do ograniczenia ryb i drobiu. Ta stopniowa redukcja da szansę Twojemu ciału na dostosowanie się i sprawi, że proces będzie prężniej przebiegać.
-
Zapewnienie wystarczającej ilości białka jest niezbędne i często jest największym problemem tej zmiany diety. Bądź świadomy tego, jak Twoja dieta musi się zmienić, aby zachować zdrowie.
-
Poinformowanie znajomych i rodziny pomoże Ci trzymać się zasad i może zapewnić, że przygotują opcje wegetariańskie, gdy przyjdziesz na kolację, lub wybiorą restaurację przyjazną dla wegetarian, gdy razem wychodzicie.
Zagrożenia związane z dietą wegetariańską
Z dietą wegetariańską wiąże się kilka zagrożeń, przede wszystkim niedobory składników odżywczych. Mięso i ryby dostarczają dużych ilości zasobów składników odżywczych, a mianowicie białka, minerałów i tłuszczów, więc upewnij się, że będziesz je sobie dostarczać dzięki diecie wegetariańskiej. Witamina B12 i wapń to dwa główne składniki odżywcze, których często brakuje wegetarianom, więc może być wymagana suplementacja.