Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 27 listopada 2024 07:53
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Azjatycka sałatka idealna na grilla

Łaskawa ostatnio pogoda pozwala nam już coraz śmielej myśleć o zbliżającym się wielkimi krokami sezonie grillowym. Przyjemny wypoczynek na łonie natury, w gronie przyjaciół i rodziny nie może się obyć bez przekąsek. Dla szukających kulinarnych inspiracji na egzotyczny dodatek mamy doskonałą propozycję. 
Azjatycka sałatka idealna na grilla

Dla szukających kulinarnych inspiracji na egzotyczny dodatek do klasycznych, grillowanych mięs mamy świetną propozycję - lekką sałatkę z krewetkami, chrupiącymi grzankami, parmezanem oraz azjatyckim sosem. Takie danie z pewnością urozmaici tradycyjny grill, rodzinne spotkanie w ogrodzie czy przyjęcie pod chmurką.

SAŁATKA Z KREWETKAMI, AZJATYCKIM SOSEM I GRZANKAMI

Składniki:

  • sałata lodowa pół główki 
  • krewetki tygrysie, parzone 250g 
  • pomidorki koktajlowe 150 g 
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • płatki chilli 1/4 łyżeczki
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno 3 łyżki
  • natka pietruszki 3 gałązki
  • woda 50 ml
  • cukier 1 płaska łyżka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos rybny 1 łyżka
  • sok z limonki 1 łyżka
  • sos sojowy jasny 2 łyżki
  • papryczka chilli ½ sztuki 
  • imbir 1 cm korzenia
  • sól do smaku
  • chleb tostowy pszenny np. Dan Cake 4 kromki
  • parmezan 30 g

Wykonanie:

Krewetki rozmrozić przez noc w lodówce lub w letniej wodzie. W misce wymieszać sok z cytryny, płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki, olej i szczyptę soli. Krewetki zamarynować w powstałej marynacie i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Zagotować wodę z cukrem, wystudzić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, starty imbir i posiekaną papryczkę chilli. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, dodać zamarynowane krewetki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i polać powstałym sosem. Kromki chleba tostowego pokroić w 2 cm kostkę i zrumienić na suchej patelni. Tuż przed podaniem sałatkę posypać startym parmezanem i złotymi grzankami.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama