Barbecue (BBQ) to nazwa zarówno urządzenia do grillowania (w Stanach najczęściej jest ono elektryczne), jak i przyjęcia urządzanego na świeżym powietrzu. Grillowanie w Polsce stało się popularne właśnie dzięki Amerykanom. Jeszcze w latach osiemdziesiątych królowały u nas przecież ogniska. Samo słowo barbecue pochodzi najprawdopodobniej od indiańskiego słowa barbacoa, które oznaczało powolne pieczenie mięsa nad węglami. Właśnie pieczenie mięsa ma ogromne znaczenie podczas przygotowywania prawdziwego BBQ. Najczęściej używa się piecyka zamykanego, z osobnym pojemnikiem na węgiel lub drewno. Mięso podlega wolnej obróbce termicznej za pomocą pary i dymu. Temperatura pieczenia nie jest tak wysoka, jak na tradycyjnym grillu, dzięki czemu smak mięsa jest zupełnie inny. – Do takiego powolnego pieczenia najlepsze są mięsa bardziej tłuste, które nie wysuszą się podczas długiego pieczenia, np. żeberka, boczek czy karkówka. Aby skrócić czas przygotowywania takiego przyjęcia, warto skorzystać z gotowych, już zamarynowanych i przyprawionych mięs, które wystarczy wyjąć z opakowania i wrzucić na ruszt (np. Kubełek Pyszności z linii Super Grill marki ZM Pekpol). Mięso zawsze powinno pochodzić od zaufanego producenta, abyśmy mieli pewność, że jego jakość jest bez zastrzeżeń – tłumaczy Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Na grillowej imprezie oprócz żeberek i steków barbecue nie obędzie się bez hamburgerów i hot-dogów. Obowiązkowo ozdobionych małymi flagami! Aby stworzyć iście amerykańską atmosferę zadbajmy o detale, takie jak niebiesko – czerwone serwetki czy charakterystyczne plastikowe kubki. Najważniejsze są jednak doborowe towarzystwo i świetna atmosfera.
Poniżej trzy przepisy na najlepsze potrawy z amerykańskiego barbecue:
Cheeseburger BBQ z plastrem chrupiącego boczku
Składniki (na 4 cheeseburgery):
- 4 bułki pszenne
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- opakowanie boczku w plastrach ZM Pekpol
- 4 plasterki żółtego sera
- 4 plastry pomidora
- 4 liście sałaty
Sos barbecue:
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki ketchupu
- 150 ml miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem, uformować hamburgery i piec na grillu. Składniki na sos zmieszać i doprawić do smaku. Pod koniec pieczenia mięsa podpiec bułki na grillu. Na mięsa ułożyć ser, sałatę, sos i pomidora i zamknąć wszystko w bułce.
Hot-dogi z sosem barbecue
Składniki (na 4 hot-dogi):
- 4 bułki do hot-dogów
- 4 parówki Paryżanki ZM Pekpol
1 duża czerwona cebula
- 2 ogórki konserwowe
Sos barbecue:
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 łyżki musztardy
- 4 łyżki ketchupu
- 150 ml miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Parówki i bułki podpiec lekko na grillu. Składniki na sos wymieszać. Cebulę i ogórki posiekać w kosteczkę. Bułkę posmarować od wewnątrz sosem, ułożyć w niej parówkę, cebulę i ogórki.
Żeberka z grillowaną kukurydzą
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych z Kubełka Pyszności ZM Pekpol
- 2 kolby kukurydzy
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
Upiec mięso na grillu. Mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Pod koniec pieczenia na ruszt wrzucić kolby kukurydzy. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu, posolić i posmarować masłem.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze