Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 07:23
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Natura nauczyła nas, że nic nie jest na zawsze. Dlatego warto korzystać z roślin sezonowych i komponować z nich wyśmienite potrawy. Dla tych, którzy nie lubią eksperymentować w kuchni, przygotowaliśmy kilka przepisów na lekkie potrawy.
Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Autor: iStock

BOTWINKA, CZYLI MŁODE LIŚCIE I ŁODYGI BURAKA

Sezon na botwinę zaczyna się w maju i trwa do połowy wakacji. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). To również prawdziwe bogactwo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i sodu. Spożywanie jej bez zbędnej obróbki termicznej pozwoli zachować prozdrowotne właściwości.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- pęczek szczypioru
- kilka rzodkiewek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- kefir
- sól i pieprz
- opcjonalnie jajko

Przygotowanie:

Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jej liście oraz szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i mieszamy. Po doprawieniu solą i pieprzem chłodnik wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Można podawać z przekrojonym, ugotowanym jajkiem.

RABARBAR

Jeszcze niedawno przysmakiem dzieci był rabarbar zanurzany w cukrze. Dziś w sklepach od słodyczy uginają się półki, ale to nie powód, aby nie użyć go w swojej kuchni. Tym bardziej, że jest pełen witamin z grupy A, C i E. Ponadto obfituje w magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń a także ważne dla naszego zdrowia antyoksydanty odpowiedzialne za powstrzymanie rozwoju wielu chorób.

Lekka sałatka z rabarbarem i grillowanym kurczakiem

- 1 duża pierś z kurczaka
- papryka wędzona w proszku
- 2 gałązki rabarbaru
- 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat
- 200 g pomidorków cherry
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- ser feta

Przygotowanie:

Pierś pokroić na kawałki po 2 cm każdy, przyprawić solą i wędzoną papryką a następnie grillować na karbowanej patelni, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso wrzucić do misy. Dodać pokrojony w cienkie paski rabarbar, przekrojone na pół pomidorki i sałatę oraz pokruszoną drobno fetę. Polać niewielką ilością oliwy lub oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

SZPARAGI

Nie są najpopularniejszym składnikiem w polskiej kuchni, ale warto od czasu do czasu włożyć je do koszyka z zakupami. Zawierają kwas foliowy, witaminy B, C, E i A oraz miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca, dlatego trzeba się pospieszyć.

Pieczone szparagi z boczkiem

Składniki:

- 2 pęczki młodych szparagów
- boczek plastrach (tyle plastrów, ile będzie szparagów w pęczkach)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- pieprz i sól
- starty parmezan
- opcjonalnie 2 jajka

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć końcówki. Po osuszeniu każdy z nich posmarować oliwą lub olejem i przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Opcjonalnie 5 minut przed końcem można wyciągnąć szparagi i roztłuc nad nimi jajka, po czym dokończyć pieczenie. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć blachę i przełożyć szparagi na talerze. Jeszcze gorące posypać parmezanem.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: MarudaTreść komentarza: Dlatego dzieci powinny brać na cukierki a nie cukierki. Proste i bezpieczne rozwiązanie. Już widzę jak się zagotujecie miejscowi.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 04:18Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: TokarzTreść komentarza: Może któreś z twoich rodziców pracuje w zgiuku? Zawsze można przewinąć temat :) Btw. Na coś idą nasze *** podatkiData dodania komentarza: 5.11.2024, 02:18Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?Autor komentarza: avantiTreść komentarza: Miejmy nadzieje, ze przy sprzataniu nie zapomna zabrac tej paskudnej zoltej donicy z AliExpress., bo pasuje tam ona jak piesc do nosa. Na odszkodowanie nie ma raczej co liczyc, bo ten rozwalony cokol i schodki wygladaja niewiele gorzej niz miejsca w ktore samochod nie wjechal. To wstyd dla wladz miasta, aby przez lata zaniedban miejsce pamieci w samym centrum miasta wygladalo dokladnie tak jak amfiteatr. Zamiast tracic pieniadze na nikomu niepotrzebne termy powinno sie te srodki skierowac wlasnie tutaj.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 01:23Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?Autor komentarza: UbezpieczonyTreść komentarza: To chyba razem prowadziliśmy tego 4dzika 🤣 co racja to racja, płacimy podatki, sratki, wywóz kur śmieci sortowanych itd. to zapraszam do sprzątania pomnika.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 23:54Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?
ReklamaPowiat Lubań
Reklama