Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 23 lutego 2025 19:42
Reklama włączenie społeczne
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna
Reklama

Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Natura nauczyła nas, że nic nie jest na zawsze. Dlatego warto korzystać z roślin sezonowych i komponować z nich wyśmienite potrawy. Dla tych, którzy nie lubią eksperymentować w kuchni, przygotowaliśmy kilka przepisów na lekkie potrawy.
Przepisy na lekkie dania z sezonowych warzyw: botwinka, rabarbar, szparagi

Autor: iStock

BOTWINKA, CZYLI MŁODE LIŚCIE I ŁODYGI BURAKA

Sezon na botwinę zaczyna się w maju i trwa do połowy wakacji. Jest nie tylko pyszna, ale też bardzo zdrowa. Zawiera witaminy A, K, D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). To również prawdziwe bogactwo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i sodu. Spożywanie jej bez zbędnej obróbki termicznej pozwoli zachować prozdrowotne właściwości.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- pęczek szczypioru
- kilka rzodkiewek
- sok z cytryny
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- kefir
- sól i pieprz
- opcjonalnie jajko

Przygotowanie:

Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jej liście oraz szczypiorek i koperek siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i mieszamy. Po doprawieniu solą i pieprzem chłodnik wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Można podawać z przekrojonym, ugotowanym jajkiem.

RABARBAR

Jeszcze niedawno przysmakiem dzieci był rabarbar zanurzany w cukrze. Dziś w sklepach od słodyczy uginają się półki, ale to nie powód, aby nie użyć go w swojej kuchni. Tym bardziej, że jest pełen witamin z grupy A, C i E. Ponadto obfituje w magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń a także ważne dla naszego zdrowia antyoksydanty odpowiedzialne za powstrzymanie rozwoju wielu chorób.

Lekka sałatka z rabarbarem i grillowanym kurczakiem

- 1 duża pierś z kurczaka
- papryka wędzona w proszku
- 2 gałązki rabarbaru
- 1 opakowanie mieszanki ulubionych sałat
- 200 g pomidorków cherry
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- ser feta

Przygotowanie:

Pierś pokroić na kawałki po 2 cm każdy, przyprawić solą i wędzoną papryką a następnie grillować na karbowanej patelni, aż się zarumieni. Tak przygotowane mięso wrzucić do misy. Dodać pokrojony w cienkie paski rabarbar, przekrojone na pół pomidorki i sałatę oraz pokruszoną drobno fetę. Polać niewielką ilością oliwy lub oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

SZPARAGI

Nie są najpopularniejszym składnikiem w polskiej kuchni, ale warto od czasu do czasu włożyć je do koszyka z zakupami. Zawierają kwas foliowy, witaminy B, C, E i A oraz miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Sezon na szparagi trwa tylko do końca czerwca, dlatego trzeba się pospieszyć.

Pieczone szparagi z boczkiem

Składniki:

- 2 pęczki młodych szparagów
- boczek plastrach (tyle plastrów, ile będzie szparagów w pęczkach)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- pieprz i sól
- starty parmezan
- opcjonalnie 2 jajka

Przygotowanie:

Szparagi umyć i odciąć końcówki. Po osuszeniu każdy z nich posmarować oliwą lub olejem i przyprawić solą oraz pieprzem, a następnie owinąć boczkiem. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i piec ok. 25 minut w 180 st. C. Opcjonalnie 5 minut przed końcem można wyciągnąć szparagi i roztłuc nad nimi jajka, po czym dokończyć pieczenie. Po upływie wskazanego czasu wyciągnąć blachę i przełożyć szparagi na talerze. Jeszcze gorące posypać parmezanem.


 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Szczepienie
wystawa
konkurs
Magdalenki
spotkanie przy kawie
Warsztaty krawieckie
wernisaż
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: PapajTreść komentarza: Niech w końcu zaczną karać tych co jeżdżą dużo poniżej co pozwalają znaki to będzie mniej wypadkówData dodania komentarza: 23.02.2025, 17:56Źródło komentarza: Nowe fotoradary w regionie. Gdzie trzeba będzie zdjąć nogę z gazu?Autor komentarza: Leśna babaTreść komentarza: Dworzec za kilkanaście milionów bez linii kolejowej, który za darmo będą użytkować koledzy wiceburmistrza i burmistrza na odpłatne usługi. Ogrody deszczowe za kilkaset tysięcy, które świecą pustkami. Termomodernizacja szkoły za miliony, po której nadal jest w budynku zimno, a jakość wykonania woła o pomstę do nieba. Wyasfaltowana droga przez pola za kilka milionów, po której nie jeździ chyba nikt poza gośćmi do zaprzyjaźnionej agroturystyki. Można tak wymieniać i wymieniać.Data dodania komentarza: 23.02.2025, 17:53Źródło komentarza: Spektakularne przykłady marnotrawstwa publicznych pieniędzy w PolsceAutor komentarza: StefanTreść komentarza: Lubańskie studzięki np. Ul Łużycka droga w miarę i zapadnięte studzieńki .Data dodania komentarza: 23.02.2025, 17:27Źródło komentarza: Spektakularne przykłady marnotrawstwa publicznych pieniędzy w PolsceAutor komentarza: Stańczyk z Lubania.Treść komentarza: Fotoradary wracają do Straży Miejskiej. Straż Miejska to domena samorządu miejskiego. Kropka. Postanowione ustawowo. Bez sarkazmu.Data dodania komentarza: 23.02.2025, 17:06Źródło komentarza: Nowe fotoradary w regionie. Gdzie trzeba będzie zdjąć nogę z gazu?
ReklamaPowiat Lubań
Reklama