Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 11:26
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Jak zrobić fit słodycze: szarlotka, brownie, ciasto szpinakowe

Łasuchom, którzy nie chcą rezygnować ze słodkości, polecamy skorzystanie z przepisów na ich dietetyczne odpowiedniki. Nie zaszkodzą, a z pewnością wpłyną pozytywnie na wygląd sylwetki. Do tego ich przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu.
Jak zrobić fit słodycze: szarlotka, brownie, ciasto szpinakowe

Autor: iStock

Fit szarlotka

Składniki:

- 100 g mąki pszennej,
- 150 g mąki owsianej,
- 100 g ksylitolu
- 1 duże jajko,
- 120 g oleju kokosowego,
- 4 jabłka,
- łyżeczka proszku do pieczenia 5 g,
- cynamon.

Przygotowanie:

I. Jabłka obrać, zetrzeć i dusić z odrobiną wody, aż powstanie mus. Pod koniec dodać łyżkę cynamonu.

II. Pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę. 2/3 powstałego ciasta należy rozłożyć na standardowej blasze do pieczenia i piec w 180 st. C. przez ok. 15 minut. Pozostałą część włożyć do lodówki.

III. Kiedy spód będzie gotowy, należy ułożyć na nim mus jabłkowy, a wierzch posypać pokruszoną częścią ciasta, którą wcześniej odłożyliśmy do lodówki. Całość piec jeszcze przez 45 minut.

Fit brownie z czerwonej fasoli

Składniki:

- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 5 małych  jajek w temperaturze pokojowej,
- szklanka oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- pół szklanki kakao naturalnego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.

Przygotowanie:

I. Fasolę przełożyć do sita i przelać wodą a następnie odsączyć.

II. W wysokiej misce wymieszać fasolę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz olej. Zmiksować na gładką masę.

III. Jajka miksować przez kilka minut z ksylitolem. Następnie połączyć obydwie masy ze sobą i miksować na niskich obrotach do ich połączenia.

IV. Całość przełożyć do wcześniej wyłożonej pergaminem, standardowej formy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Fit ciasto szpinakowe

Składniki:

- opakowanie 450g mrożonego szpinaku,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

Krem do przełożenia:

- dwa naturalne serki homogenizowane po 200 g każdy,
- 5 łyżek miodu.

Przygotowanie:

I. Szpinak należy rozmrozić, najlepiej z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i odcisnąć z niego nadmiar wody, a następnie zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera.

II. W osobnym naczyniu ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę, jednocześnie dodając powoli olej.

III. W trzecim (wyższym) naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej dwie pozostałe masy i ubić na małych obrotach, aż połączą się w jednolitą całość.

IV. Piec w 180 st. C. przez 45 minut.

V. Po upieczeniu ciasto należy przekroić wzdłuż na dwie części. Jedną z nich wyłożyć kremem (wymieszany serek i miód). Drugą część ciasta położyć na kremie.

VI. Deser należy włożyć do lodówki na minimum trzy godziny.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama