Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 19:31
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Bakteria Salmonelli w popularnym tatarze wołowym

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego Zakładów Mięsnych Łuków.
Bakteria Salmonelli w popularnym tatarze wołowym

Tatar wołowy produkowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A., w którym wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli STEC, jest dystrybuowany w kilku sieciach handlowych w Polsce. 

Producent niezwłocznie podjął działania mające na celu wycofanie skażonej partii z obrotu, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces​.

Zaleca się, aby konsumenci unikali spożycia Tatara wołowego 200g z partii o numerze 1801207 i terminie przydatności do spożycia 12.07.2024

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu tego produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama