Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 23 stycznia 2025 02:29
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Bakteria Salmonelli w popularnym tatarze wołowym

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach Tatara wołowego Zakładów Mięsnych Łuków.
Bakteria Salmonelli w popularnym tatarze wołowym

Tatar wołowy produkowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A., w którym wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli STEC, jest dystrybuowany w kilku sieciach handlowych w Polsce. 

Producent niezwłocznie podjął działania mające na celu wycofanie skażonej partii z obrotu, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces​.

Zaleca się, aby konsumenci unikali spożycia Tatara wołowego 200g z partii o numerze 1801207 i terminie przydatności do spożycia 12.07.2024

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu tego produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
WOSP bieg
WOŚP MOSiR
WOŚP Olszyna
WOŚP Lubań
WOŚP Gmina Lubań
wosp
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama