Tatar wołowy produkowany przez Zakłady Mięsne Łuków S.A., w którym wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli STEC, jest dystrybuowany w kilku sieciach handlowych w Polsce.
Producent niezwłocznie podjął działania mające na celu wycofanie skażonej partii z obrotu, a organy urzędowej kontroli żywności nadzorują ten proces.
Zaleca się, aby konsumenci unikali spożycia Tatara wołowego 200g z partii o numerze 1801207 i terminie przydatności do spożycia 12.07.2024.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu tego produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Napisz komentarz
Komentarze