Czy nasz organizm potrafi samodzielnie produkować kwas masłowy?
Maślan sodu jest wytwarzany przez bakterie beztlenowe bytujące w układzie pokarmowym człowieka. Kwas masłowy powstaje na skutek fermentacji błonnika pokarmowego, a w szczególności skrobi opornej, czyli warzyw, nasion oraz pozostałości po ziarnach zbóż zawierających amylazę i prebiotyki. Jeżeli nasza naturalna flora jest bogata i zróżnicowana, to organizm powinien sobie radzić z wytwarzaniem odpowiedniej dawki kwasu masłowego. Niestety, dieta uboga w błonnik, zaburzenia zdrowotne, czy antybiotykoterapia mogą prowadzić do wyjałowienia flory bakteryjnej, co praktycznie zawsze wiąże się z nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. W takim przypadku musimy uzupełnić poziom kwasu masłowego w inny sposób – najlepiej sięgnąć po suplementy diety zawierające maślan sodu: https://mybionic.pl/profilaktyka/uklad-pokarmowy/maslan-sodu.
Dlaczego warto suplementować maślan sodu?
Kwas masłowy ma nieprzyjemny zapach, a jego zawartość w pożywieniu jest bardzo niewielka, dlatego ewentualny niedobór najłatwiej uzupełniać poprzez przemyślaną suplementację. Warto sięgać po odpowiednie preparaty zawierające maślan sodu, ponieważ ta substancja wykazuje wielokierunkowe działanie:
- stanowi źródło energii dla kolonocytów,
- działa przeciwzapalnie,
- minimalizuje ryzyko rozwoju raka jelita grubego,
- zmniejsza częstotliwość występowania objawów choroby uchyłkowej jelita,
- chroni przed tzw. biegunką podróżniczą.
Maślan sodu ułatwia regenerację nabłonka jelit, poprawiając ich działanie. Dzięki tej substancji zwiększa się regularność wypróżnień, a bóle brzucha oraz ostre biegunki przestają być problemem.
Kwas masłowy a zespół jelita drażliwego
Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego doskonale zdają sobie sprawę, jak trudne bywa życie z tym nieprzewidywalnym schorzeniem. Naukowcy udowodnili, że codzienne przyjmowanie około 300 mg kwasu masłowego rozłożonego na dwie dawki przyczynia się do zminimalizowania częstotliwości występowania bólów brzucha oraz ogranicza liczbę zaparć. Pierwsze efekty kuracji można zauważyć po czterech tygodniach. Po trzech miesiącach pacjenci stwierdzili, że jakość ich życia uległa poprawie. Duże korzyści z suplementacji kwasu masłowego wynoszą także osoby z chorobą zapalną jelit.
Suplementy z ogromnym potencjałem – czego jeszcze nie wiemy o kwasie masłowym?
Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że maślan sodu może poprawiać wrażliwość insulinową, a także zmniejszać stopień otyłości. U gryzoni otrzymujących preparaty z kwasem masłowym zaobserwowano poprawę pracy mitochondriów i zwiększenie wydatkowanej energii. Suplementy diety z maślanem sodu prawdopodobnie przyczyniają się do hamowania nadmiernego apetytu, jednak nie opublikowano jeszcze wyników badań, które byłyby wiarygodnym potwierdzeniem powyższej tezy.