Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 26 listopada 2024 09:42
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.
Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Składniki:
- kiełbasa Krucha Kmicica „Gzella” 250g
- ziemniaki 1kg - jajko 1 szt.
- mąka pszenna ok. 1 szklanka
- oscypek 150g
- sól, pieprz do smaku
- cebula 1 średnia szt.
- olej 2 łyżki
- świeży czosnek niedźwiedzi lub szczypior 1 pęczek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.

Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju.

Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama