Sałatka z cukinią i rukolą
Składniki:
- garść liści sałaty - mytej rukoli np.marki Eisberg
- 1 cukinia
- kilka zielonych oliwek
- 2 czerwone pomidory
- 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu
Wykonanie:
Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.
Dressing:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
- pół łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
- 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Wykonanie:
Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.
Napisz komentarz
Komentarze