Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 24 listopada 2024 04:48
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Etykiety muszą być cztelniejsze

Skąd pochodzi produkt? Czy zawiera substancje alergenne? A może był głęboko mrożony? 13 grudnia 2014 r. weszło w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące zasad etykietowania żywności. Konsument będzie mógł teraz wyczytać z etykiet artykułów spożywczych więcej niż dotychczas.
Etykiety muszą być cztelniejsze

Producenci z branży spożywczej mieli trzy lata na wprowadzenie nowych, czytelniejszych etykiet, ułatwiających konsumentowi świadomy wybór produktów. Co się zmieni? Przede wszystkim rozmiar czcionki – minimalna wielkość liter w „polu widzenia” ma wynosić 1,2 mm. W przypadku nazw substancji mogących wywołać alergie tekst ma być podkreślony i musi się wyraźnie wyróżniać.

- Na opakowaniu znajdą się też informacje o składzie produktu, kraju pochodzenia, wadze netto, specjalnych warunkach, w jakich był wytwarzany dany artykuł spożywczy, a w przypadku mięs – nawet o rodzaju hodowli i miejsca uboju – mówi Karol Stec z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dodatkowo od 2016 r. na każdej etykiecie podawana będzie informacja o wartości odżywczej (zawartości tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białek oraz soli) większości produktów.

Dla producentów unijne rozporządzenie to rewolucja, która wiąże się z kosztami wymiany wszystkich etykiet i opakowań oraz zmianą szaty graficznej, która nie może wprowadzać w błąd. - Zmiany mają charakter prokonsumencki. Klient jest panem i władcą dla producentów, jeśli chodzi o asortyment spożywczy. To jest odpowiedź na prośby konsumentów o przekazywanie rzetelnych informacji o produkcji i sprzedaży, ale również na trendy, które widzimy wśród konsumentów, czyli przywiązywanie ogromnej wagi do składników, miejsca pochodzenia produktów itp.podkreśla ekspert.

Nowe przepisy dotyczą także towarów sprzedawanych przez internet oraz w lokalach gastronomicznych – w kartach menu pod nazwą dania będzie trzeba podać składniki (w tym te uczulające), które zostały użyte do jego przygotowania.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama