Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 27 listopada 2024 08:30
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Wiosenne tartaletki

Błyskawiczne tartaletki z aksamitnym, migdałowym kremem i karmelizowanym rabarbarem skradną podniebienie każdego łasucha.
Wiosenne tartaletki

Składniki na 12 tartaletek:

  • młode laski rabarbaru 4 sztuki 
  • cukier 1 łyżka 
  • woda 50 ml 
  • mielone migdały ¾ szklanki 
  • biała czekolada 100 g 
  • serek mascarpone 100 g 
  • śmietanka 36% 100 g 
  • tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) 12 sztuk
  • listki mięty do dekoracji

Wykonanie:

Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama