Składniki na 12 tartaletek:
- młode laski rabarbaru 4 sztuki
- cukier 1 łyżka
- woda 50 ml
- mielone migdały ¾ szklanki
- biała czekolada 100 g
- serek mascarpone 100 g
- śmietanka 36% 100 g
- tartaletki do nadzień słodkich (np. Dan Cake) 12 sztuk
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Laski rabarbaru umyć, pokroić wzdłuż na cienkie paski. W garnku podgrzać wodę z cukrem cały czas mieszając. Gdy ten zacznie się karmelizować dodajemy rabarbar i smażymy aż rabarbar zmięknie. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia składników. Białą czekoladę zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do ubitej śmietanki z serkiem. Dodać również zmielone migdały. Tartaletki do nadzień słodkich Dan Cake wypełnić kremem migdałowym. Skarmelizowany rabarbar pokroić na drobne paski o grubości ok. 5 milimetrów i ułożyć na tartaletkach w kratkę. Udekorować listkiem mięty.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake – Robert Muzyczka, szef kuchni Dwór Korona Karkonoszy.
Napisz komentarz
Komentarze