Kremowy budyń jaglany z owocowym musem z mango i marakui
Gęsty, słodki, kremowy i… zdrowy! A do tego podbija podniebienia dorosłych i dzieci - taki właśnie jest budyń jaglany – pyszny słodki deser, który szybko można przygotować w domu. Sycący i wartościowy odżywczo, prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów. Warto spróbować i na stałe wpisać tę jaglana pozycję do rodzinnego menu.
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2,5 szklanka mleka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 4 łyżki miodu
- 2 musy owocowe z mango i marakują Holle
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Całość lekko przestudzić dodać banana i zblendować na gładką masę. Do budyniu dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań, np. świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.
Wskazówka: mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze