Post ścisły polega na powstrzymaniu się od jedzenia potraw mięsnych oraz od najadania się do syta. Wyjątek stanowi jeden posiłek w ciągu dnia.
Post ścisły jest postem ilościowym połączonym z jakościowym. Pierwszy z nich polega na powstrzymaniu się od jedzenia potraw mięsnych. Post ilościowy natomiast polega na wstrzymywaniu się od jedzenia do syta.
Ponadto nie można się najadać do syta podczas każdego posiłku. W piątek poprzedzający święta sugerowana jest redukcja posiłków do trzech w ciągu dnia, z czego dwa powinny być skąpe.
Zdecydowanie należy całkowicie zrezygnować z deserów i przekąsek. Deser to przyjemność, a należycie przeżyty post powinien stanowić czas świadomych wyrzeczeń i odmawiania sobie zjedzenia tego, na co ma się ochotę.
A co możemy zjeść w Wielki Piątek?
W naszym menu mogą znaleźć się produkty zbożowe (chleb, płatki, kasze), nabiał (sery, jaja, mleko i jego przetwory), ryby i owoce morza, tłuszcze - nawet mięsne, jarzyny, owoce, grzyby oraz produkty mączne, a zatem kluski i makarony.
Przykładowe menu na Wielki Piątek
Postne śniadanie
- Tosty ze śledziem i twarożkiem
- Sałatka z rzodkiewek
- Jaglane racuchy z cynamonem
- Makaron z łososiem i porem
- Koktajl owocowy
Postny obiad
- Filety z flądry zapiekane z pomidorami i mozzarellą
- Makaron z łososiem i porem
- Placki rybne
- Świeże śledzie w cieście piwnym
- Omlet ze szpinakiem
- Racuchy drożdżowe
Postna kolacja
- Szybkie danie z zapiekanych ziemniaków z fetą
- Lekkie placuszki z cukinii
- Świeże śledzie w cieście piwnym
- Pieczona makrela
Napisz komentarz
Komentarze