Biała kiełbasa kojarzy się głównie z wielkanocnymi przysmakami. Ale można ją podawać na wiele sposobów. Nie tylko w tradycyjnej formie, którą wszyscy znają: w żurku lub smakowicie przysmażoną z cebulką w kompozycji z buraczkami lub chrzanem, ale także jako składnik lżejszego posiłku, np. zielonej sałatki. Po kalorycznych, świątecznych potrawach przyda się mała odmiana.
Aby sałatka była pożywna i dodawała energii, można wzbogacić ją wędliną, np. białą kiełbasą z szynki marki ZM Pekpol z linii Kurpiowskie Specjały, która została przygotowana z 95 proc. mięsa z szynki wieprzowej. Nie zawiera glutenu, a swój charakterystyczny smak i aromat zyskała dzięki dodatkowi takich przypraw jak: majeranek, czosnek, pieprz i innych. Biała kiełbasa świetnie smakuje także podpieczona na grillu w kompozycji ze świeżym, chrupiącym pieczywem i musztardą – Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem, groszkiem, warzywami i dressingiem
Składniki:
- 2 sztuki białej kiełbasy z szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
- 2 jajka
- garść mrożonego groszku
- mała sałata rzymska
- garść różnych sałat (dębowa, fryzyjska, masłowa)
- małe opakowanie groszku wąsatego
- 1łyżeczka octu
- sól
Dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżka tartego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę grillować na ładny złoty kolor. Pokroić w mniejsze kawałki. Sałaty i groszek wąsaty umyć i rękoma podrzeć na całkiem spore kawałki. Groszek ugotować zgodnie z instrukcją i hartować w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na sos z wyciśniętym czosnkiem wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem. Jajko ugotować w koszulce. W małym rondelku zagotować wodę. Posolić i dodać łyżkę octu. Jajko rozbić do małej miseczki. Zmniejszyć ogień i zrobić wir łyżką. Do środka wiru wlewać jajko. Gotować 3 minuty. Wyciągnąć łyżką cedzakową. Sałatę wymieszać z sosem. Dodać kiełbasę i jajko w koszulce.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze