Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 23 grudnia 2024 09:46
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Sałatka z szynką i czerwonym szczawiem

Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe, dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy przepis na lekkie danie z kaszą bulgur, szynką dojrzewającą oraz młodym czerwonym szczawiem. Całości dopełnia dekoracja z jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i przypraw.

Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawiem

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • garść mixu sałat
  • 1/2 ogórka
  • groszek wąsaty
  • młody szczaw czerwony
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Metoda:

Piekarnik rozgrzać do 150oC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 minut lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.

Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
bal Mickiewicz
Sylwester
turniej
gry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama