Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 11:25
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Sałatka z szynką i czerwonym szczawiem

Wiosna zadomowiła się już za naszymi oknami na stałe, dlatego jest to idealny czas na rozpoczęcie kulinarnych przygód z lekkimi i zielonymi sałatkami. Przygotowaliśmy przepis na lekkie danie z kaszą bulgur, szynką dojrzewającą oraz młodym czerwonym szczawiem. Całości dopełnia dekoracja z jogurtu naturalnego z dodatkiem soku z cytryny i przypraw.
Sałatka z szynką i czerwonym szczawiem

Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawiem

Składniki:

  • 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • garść mixu sałat
  • 1/2 ogórka
  • groszek wąsaty
  • młody szczaw czerwony
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Metoda:

Piekarnik rozgrzać do 150oC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 minut lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.

Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.

Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama