Wiosenna sałatka z kasza bulgur, szynką dojrzewającą i czerwonym szczawiem
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur (np. marki Halina)
- 4 plastry szynki dojrzewającej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- garść mixu sałat
- 1/2 ogórka
- groszek wąsaty
- młody szczaw czerwony
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Metoda:
Piekarnik rozgrzać do 150oC, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć obok siebie plastry szynki i przykryć kolejnym arkuszem papieru. Piec około 30 minut lub do momentu aż się szynka zarumieni i będzie chrupiąca.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Rzodkiewkę pokroić w plasterki, cebulkę posiekać, szczypior pokroić w plastry, ogórek w małą kostkę, jajka w ćwiartki.
Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem.
Składniki wymieszać. Przed podaniem ozdobić danie kleksem z jogurtu.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze