Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 15:21
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Zielona czy żółta fasolka szparagowa - czym się różnią

Jedni wolą żółtą, inni zajadają się jej zieloną odmianą. Fasolka szparagowa co roku króluje na polskich talerzach. Jakie dobroczynne działanie niesie ze sobą każda z nich?
Zielona czy żółta fasolka szparagowa - czym się różnią

Autor: iStock

Żółta fasolka

Jest bardzo delikatnym w smaku warzywem, które ma w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Wyróżnia się tym, że jest bogata w fosfor i potas. Pierwszy z nich odpowiada za prawidłowe działanie mięśni, układu nerwowego i dobry stan układu kostnego. Ponadto reguluje równowagę kwasowo – zasadową organizmu. Błonnik w niej zawarty oczyszcza układ pokarmowy z niepotrzebnych produktów przemiany materii. Witaminy A, B, C oraz magnez, fosfor i miedź to tylko kilka z całej gamy pierwiastków wspomagających nasze zdrowie i odporność.

Fasolka zielona

Choć nie dorównuje żółtej pod względem zawartości potasu i fosforu, w swoim składzie posiada o wiele więcej witaminy A odpowiedzialnej za prawidłowy wzrok oraz dobry stan skóry i paznokci. Wyróżnia się też wysoką zawartością kwasu foliowego, który jest istotny dla wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek. Z tego względu polecana jest szczególnie kobietom ciężarnym, które muszą uzupełniać swoją dietę o tę witaminę, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Zielona fasolka bogata jest również w błonnik oraz cały szereg witamin i mikroelementów, dzięki którym łatwiej zadbać o dobrą kondycję organizmu i wzmocnić go przed działaniem wirusów oraz bakterii. Jej smak jest bardziej wyrazisty niż żółtej.

Kaloryczność fasolki

W 100 gramach fasolki znajduje się ok. 30 kcal. To świetny dodatek lub baza do obiadu również dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie jest polecana do jedzenia wieczorami, ponieważ u osób z wrażliwym układem pokarmowym może powodować wzdęcia. Świetnie sprawdzi się też na zimno, jako składnik delikatnej, letniej sałatki.

 

Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową

Składniki:

- 0,5 kg fasolki szparagowej zielonej, żółtej lub mieszanej,
- 100 g startego, żółtego sera,
- 200 g pokrojonego w kostkę, wędzonego boczku (tofu w wersji wegetariańskiej),
- 200 g ugotowanego makaronu (waga przed gotowaniem),
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- średnia cebula pokrojona w piórka,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Fasolkę umyć i odciąć jej końcówki po obydwu stronach a następnie gotować przez ok. 15 minut w osolonej wodzie, jednocześnie w osobnym garnku gotując makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Boczek (lub tofu) podsmażyć na maśle, aż uzyska rumiany odcień.
3. Od podgotowanej fasolki odsączyć wodę.
4. Do naczynia żaroodpornego układać kolejno: makaron, fasolkę, boczek, czosnek, cebulę, majonez, przyprawy i ser. Całość można wymieszać.
5. Piec w rozgrzanym dwustronnie piekarniku, w temp. 180 st. C., przez 25 minut.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KatonTreść komentarza: Ateiści nie są tak zdemoralizowani jak katolicy! Fals - obłuda i hipokryzja to cechy tych wyznawców. Historia i życie współczesne dostarczają tego wystarczające dowody.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 12:37Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: Krycha-MychaTreść komentarza: Słusznie! Ksiądz może to i dzieci mogą kolędować po kasę...Data dodania komentarza: 5.11.2024, 12:35Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: RedemptorTreść komentarza: Wielebny! Nie dyskutuję z laikami w tym temacie bo nie miejsce i szkoda czasu i nie ma gwarancji że cokolwiek są w stanie zrozumieć. Przestępstwa zniesławienia i zniewagi należą do grupy przestępstw przeciwko czci i nietykalności cielesnej. Stanowią one przejaw ochrony życia prywatnego, zagwarantowanej w art. 47 Konstytucji. Przestępstwa te jakkolwiek mogą się wydawać podobne, różnią się w sposób zasadniczy, stanowić dwa odrębne typy czynów zabronionych pod groźbą kary. Zniesławienie związane jest przede wszystkim z działaniami mającymi poniżyć jednostkę w opinii publicznej. Zniewaga związana jest natomiast z okazaniem pogardy drugiej osobie. Przedmiotem ochrony przestępstwa zniesławienia jest godność, dobre imię, świadomość własnej wartości i szacunek do samego siebie. W przypadku zniewagi przedmiotem ochrony jest przede wszystkim cześć człowieka. Zatem - trzeba się zdecydować jaki zarzut i na jakiej podstawie postawić. Jest też problem: katolik czy katoliczka.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 12:33Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: PiotrTreść komentarza: Dzięki temu pijakowi wzrosną składki OC .Data dodania komentarza: 5.11.2024, 11:34Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama