Składniki:
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
szczypta soli
3 łyżki roztopionego masła
Farsz:
200g kaszy gryczanej białej (np. marki Halina)
1 cebula posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 garść suszonych grzybów
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Wystudzić i drobno posiekać.
Kasze ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę aż zmięknie dodać czosnek oraz grzyby i smażyć przez 3 minuty. Wyłączyć gaz, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować naleśniki – wszystkie składniki wymieszać, a następnie smażyć kilka minut aż się zarumienią.
Naleśniki napełnić gotowym farszem. Podawać na ciepło.
Napisz komentarz
Komentarze