Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 15:21
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Nie tylko zupa, nie tylko pieczona. Kilka przepisów na dania z dyni

Nie ma się co ograniczać, przygotowując dynię. To warzywo często jest wykorzystywane w domach do robienia zup. A możliwości jest dużo więcej.

Sezon na dynię w pełni. Nie zawsze to warzywo w Polsce było tak popularne jak teraz. Były czasy, kiedy nie jadało się go powszechnie, a cenione były tylko pestki. To się jednak zmieniło i dziś dynia ma już swoje stałe miejsce na polskich stołach.

Problemem jednak jest to, że nadal wiele osób wykorzystuje dynie tylko do robienia zup i kremów. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej.

Giuwecz

Składniki:

60 dag wołowiny,

1 kg różnych warzyw: cebula, dynia, marchew, por, fasola, kapusta, papryka, pomidory,

2 łyżki tłuszczu,

kilka orzechów,

sól i pieprz.

Wykonanie: mięso umyć, pokrajać jak na gulasz, obrumienić na tłuszczu. Następnie dodaje się zarumienioną cebulę i podlewa wodą. Po jakimś czasie dodaje się pokrojoną dynię, marchew, por, fasolkę, kapustę, paprykę. Pomidory lądują w garnku na końcu.

Na koniec danie doprawia się solą i pieprzem i dodaje drobno posiekane orzechy włoskie. Gdy wszystkie warzywa są miękkie, giuwecz zapieka się w piekarniku.

Podawać z chlebem, makaronem lub ryżem.

Zupa z dyni z imbirem

Składniki:

1 kg dyni Hokkaido,

1,5 litra bulionu warzywnego,

3 cebule szalotki,

kawałek korzenia imbiru,

kilka ząbków czosnku,

1 łyżka miodu,

150 ml śmietanki 30 proc.,

1 łyżeczka mielonego kminku,

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,

sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: dynie pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Posmarowaną oliwą lub olejem ułożyć skórką do góry i piec pół godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Gdy wystygnie należy warzywo pokroić, a na patelni przesmażyć posiekane szalotki, imbir i czosnek, posolić, doprawić kminkiem. Wszystko razem z dynią ląduje w garnku. Dodaje się bulion i gotuje około 20 minut. Po tym czasie zupę się miksuje i dodaje śmietankę, miód, papryką. Całość trzeba ponownie zagotować.

Frytki z dyni

Składniki:

dynia,

sól, pieprz,

oliwa z oliwek.

Wykonanie: dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i pokroić w słupki. Warzywo miesza się w misce z oliwą i przyprawami. Następnie słupki układa się w piekarniku. Należy je piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Co kilka minut można przemieszać.

Na koniec dynię posypuje się np. ziołami prowansalskimi. Można podawać z sosem czosnkowym lub paprykowym.

Racuchy z dyni

Składniki:

1 kg dyni,

1 szklanka mąki kukurydzianej,

1 szklanka mleka,

2 jaja,

4 łyżki śmietany,

4 łyżki masła,

szczypta sody.

Wykonanie: obraną dynię ściera się na grubej tarce i miesza ze wszystkimi składnikami. Taką masę smaży się na patelni, aż placki będą złote. Rauchy można podawać z miodem.

Tarta z dynią i morelami

Składniki:

30 dag mąki,

20 dag masła,

2 żółtka,

10 dag cukru pudru.

15 dag dyni,

2 jabłka,

4 morele,

cukier i cynamon.

Wykonanie: z cukru pudru, mąki, jajek, masła ukręcić ciasto. Należy je wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Dwie warstwy trzeba rozwałkować i ułożyć w foremce na tartę. Spód ciasta koniecznie trzeba nakłuć.

Przykryte folią aluminiową należy piec 10 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Następnie na ciasto układa się przesmażone dynie, jabłka i morele doprawione cukrem i cynamonem. Piecze się, aż składniki będą miękkie.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: KatonTreść komentarza: Ateiści nie są tak zdemoralizowani jak katolicy! Fals - obłuda i hipokryzja to cechy tych wyznawców. Historia i życie współczesne dostarczają tego wystarczające dowody.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 12:37Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: Krycha-MychaTreść komentarza: Słusznie! Ksiądz może to i dzieci mogą kolędować po kasę...Data dodania komentarza: 5.11.2024, 12:35Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: RedemptorTreść komentarza: Wielebny! Nie dyskutuję z laikami w tym temacie bo nie miejsce i szkoda czasu i nie ma gwarancji że cokolwiek są w stanie zrozumieć. Przestępstwa zniesławienia i zniewagi należą do grupy przestępstw przeciwko czci i nietykalności cielesnej. Stanowią one przejaw ochrony życia prywatnego, zagwarantowanej w art. 47 Konstytucji. Przestępstwa te jakkolwiek mogą się wydawać podobne, różnią się w sposób zasadniczy, stanowić dwa odrębne typy czynów zabronionych pod groźbą kary. Zniesławienie związane jest przede wszystkim z działaniami mającymi poniżyć jednostkę w opinii publicznej. Zniewaga związana jest natomiast z okazaniem pogardy drugiej osobie. Przedmiotem ochrony przestępstwa zniesławienia jest godność, dobre imię, świadomość własnej wartości i szacunek do samego siebie. W przypadku zniewagi przedmiotem ochrony jest przede wszystkim cześć człowieka. Zatem - trzeba się zdecydować jaki zarzut i na jakiej podstawie postawić. Jest też problem: katolik czy katoliczka.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 12:33Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: PiotrTreść komentarza: Dzięki temu pijakowi wzrosną składki OC .Data dodania komentarza: 5.11.2024, 11:34Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama