Takiej inwestycji w Świeradowie-Zdroju jeszcze nie było.
Ten projekt, to szansa dla mieszkańców, wytwórców lokalnych przysmaków na własną produkcję. Tutaj każdy będzie mógł legalnie produkować i wprowadzić do sprzedaży swój kulinarny produkt lokalny. Tu przyniesiesz swoje owoce a wyjdziesz z gotowym sokiem - powiedział Roland Marciniak, burmistrz Świeradowa-Zdroju.
Spichlerz już działa, a liderki projektu już wycisnęły sok z kilku ton owoców. A możliwości jest znacznie więcej, inkubator jest wyposażony w sprzęt do tłoczenia soków z możliwością pasteryzacji i butelkowania, wytwarzania konfitur, dżemów, olejów tłoczonych na zimno i kremowania miodów i mieszania ich z dodatkami. W obiekcie jest też wyposażona kuchnia z przeznaczeniem na prowadzenie warsztatów dla najmłodszych, aby poznawali izerskie smaki.
Gmina Świeradów-Zdrój udzieliła wsparcia projektowi w kwocie 750 tys. zł: 450 tys. na remont elewacji budynku i wykonanie wentylacji oraz 300 tys. pożyczki z budżetu gminy na prefinansowanie wydatków (ta kwota wróci do budżetu gminy z funduszu UE). Stowarzyszenie Spichlerz odpłatnie dzierżawi obiekt od gminy i pozyskało dotację 500 tys. zł z funduszy UE na uruchomienie produkcji kulinarnych produktów lokalnych.
Napisz komentarz
Komentarze