Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 23 listopada 2024 12:05
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Czas na poświąteczne czyszczenie lodówki. Sprawdź, co jesz

Święta, święta i po świętach. Teraz przyszedł czas na czyszczenie naszych lodówek. Żeby nic się nie zmarnowało.

Po okresie pełnym uroczystych posiłków i rodzinnych spotkań nasze lodówki często przepełnione są resztkami świątecznych potraw. Teraz, kiedy wracamy do codziennej rutyny, ważne jest, żeby zadbać o porządek i świeżość zapasów.

„Najlepiej spożyć przed...” a „Należy spożyć do...”

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podkreśla, jak ważne jest rozróżnienie terminów na etykietach produktów. 

„Najlepiej spożyć przed...” oznacza datę minimalnej trwałości produktu. Po tej dacie żywność może nadal być bezpieczna do spożycia, ale warto ocenić jej wygląd, zapach i smak.

Z kolei termin „Należy spożyć do...” wskazuje na ostatni dzień, w którym spożycie produktu jest zupełnie bezpieczne. Po tej dacie, nawet jeśli wygląd i zapach produktu pozostają niezmienione, GIS odradza jego jedzenie.

Jak postąpić z pleśnią na żywności?

Czy można zjeść produkt, wcześniej odcinając z niego zapleśniały kawałek? GIS ostrzega, że pleśń może zaatakować całą żywność, nawet jeśli widoczna jest tylko na jej małym obszarze. Dlatego spleśniałe jedzenie należy w całości wyrzucić. 

Dodatkowo GIS przestrzega przed zagrożeniami związanymi z mykotoksynami produkowanymi przez pleśnie, mogącymi powodować poważne problemy zdrowotne, łącznie z uszkodzeniem wątroby i zaburzeniami funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego.

Marnujemy żywność na potęgę 

Co roku w Polsce marnujemy około 4,8 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa i wędliny – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2023” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. 

Na szczęście coraz więcej osób deklaruje, że rzadziej wyrzuca jedzenie, co wskazuje na rosnącą świadomość problemu marnowania żywności.

Zrozumienie różnicy między terminami „najlepiej spożyć przed...” a „należy spożyć do...” może znacznie ograniczyć marnotrawstwo jedzenia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama