Tartinki z musem twarogowo-łososiowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
50 g filetu z łososia
100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. od OSM Piątnica
3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej
100 ml słodkiej śmietanki, np. od OSM Piątnica
8 szt. pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
krewetki tygrysie lub koktajlowe
3-4 gałązki koperku
8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić.
Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.
Podawać jako samodzielne danie.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze