Brzmi apetycznie? Na pewno! Pamiętajmy jednak, że każde posiedzenie przy wspólnym posiłku wymaga solidnych przygotowań ze strony gospodarza przyjęcia. Zwykle korzystamy z przepisów zarezerwowanych na specjalne okazje. W końcu jest co świętować! Automatycznie zakładamy, że zorganizowanie świąt to pracochłonny, wyczerpujący proces, wymagający zabarykadowania się w kuchni na długie godziny. Czy na pewno o to chodzi? W tym roku przy stole bądźmy wypoczęci, uśmiechnięci i, rzecz jasna, najedzeni! Jak to zrobić, radzi marka Knorr.
Dobry plan to udane święta
Z jednej strony z entuzjazmem czekamy na zbliżające się święta. Kilka wolnych dni spędzonych w gronie najbliższych i z zapasem apetycznych smakołyków – brzmi jak sielanka! Często okazuje się jednak, że gorączkowe przygotowania potrafią odebrać nam sporo radości. Gruntowne porządki, zakupy w zatłoczonych sklepach, korki na mieście i żmudne przyrządzanie zjawiskowego menu. Zerwijmy z tradycją nerwowych przygotowań do świąt! Opracowanie odpowiedniego planu oszczędzi nam sporo stresu.
Niech porządkowanie domu przebiega krok po kroku – nie warto zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Część zakupów także można zrobić z wyprzedzeniem. Produkty pokroju mąki, cukru, proszku do pieczenia czy makaronu prędko nie stracą ważności. Wielkanoc, która nie została poprzedzona wielogodzinnym przeciskaniem się między sklepowymi półkami i innymi zdenerwowanymi klientami, będzie znacznie przyjemniejsza. Zawczasu zastanówmy się więc nad odświętnym menu i sporządźmy listę zakupów. Święta to idealna okazja, by pokazać pełnię naszych kulinarnych umiejętności. Pamiętajmy jednocześnie, że efektowne i pyszne dania wcale nie muszą być pracochłonne. Zbyt długi czas spędzony w kuchni z włączonymi wszystkimi palnikami, piekarnikiem i zamrażarką wypełnioną po brzegi może skutecznie odebrać apetyt. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na roladki z kremem chrzanowym w szynce – przekąskę prostą, smaczną i łączącą prawie wszystko, co powinno znaleźć się na Wielkanocnym stole.
Roladki z kremem chrzanowym w szynce
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 16 plastrów szynki konserwowej
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 6 łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżki startego chrzanu
- 4 jajka
- 1 szklanka mixu sałat
- 1 pęczek szczypioru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 1 pęczek natki pietruszki
- pół cytryny
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na twardo jajka ostudź oraz obierz. Następnie rozkrój je wzdłuż na połówki oraz owiń plastrami szynki.
- Przygotowanym kremem posmaruj osiem plastrów szynki i owiń nimi połówki jajek.
- Ubij śmietanę na sztywno i dodaj do niej: chrzan, posiekany szczypior, pieprz, sok z cytryny i pół opakowania sosu sałatkowego Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Resztę plastrów szynki zawiń w rożki i napełnij je kremem chrzanowym.
- Pozostałą część sosu Knorr rozmieszaj z wodą, oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
- Rozłóż mix sałat na półmisku, a dookoła poukładaj jajka zawinięte w szynkę oraz rożki z kremem chrzanowym.
- Gotowe danie skrop sosem i posyp szczypiorem.
Razem raźniej!
Kto powiedział, że wspólne świętowanie zaczynamy dopiero, zasiadając do wielkanocnego śniadania? Możemy czuć się władcami naszych kuchni, ale gotowanie z najbliższymi nie tylko znacznie usprawni pracę, ale będzie także świetną zabawą! Obchodzenie Wielkanocy rozpocznijmy w kuchni – przy okazji przedłużymy nieco ten radosny okres.
Gotowanie z partnerem może okazać się naprawdę dobrym pomysłem na udaną randkę. Wreszcie będziemy mieć okazję, żeby pobyć w swoim towarzystwie. Z radością stwierdzimy, że gorący okres przedświąteczny i napięty grafik w niczym nie przeszkadzają. Zaprośmy do wspólnej zabawy nasze pociechy. Nawet maluchy są w stanie poradzić sobie z prostymi zadaniami. Tym sposobem zapewnimy im pierwszą, praktyczną lekcję gotowania oraz nie lada atrakcję. Wspomnienia wspólnych kuchennych przygód pozostaną z nimi naprawdę długo. Satysfakcja z udziału w przyrządzaniu świątecznych przysmaków będzie ogromna! Zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na spokojne dekorowanie pisanek. Do rodzinnego gotowania polecamy przepis na efektowny wielkanocny żurek w chlebie.
Wielkanocny żurek w chlebie
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 chleby razowe
- 4 białe kiełbasy
- 1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
- 300 g wędzonego boczku
- 5 ziemniaków
- 4 jajka
- 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
- 100 ml śmietany kremowej
- 1 szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 10 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wywar na włoszczyźnie. Dodaj do niego pokrojone w kostki ziemniaki oraz liście laurowe. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Usuń z wywaru włoszczyznę.
- Do garnka wsyp opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr oraz jedną łyżkę chrzanu ze słoika. Całość gotuj kolejne 10 minut.
- Podsmaż na patelni cebulę pokrojoną w piórka oraz plastry kiełbasy i kosteczki boczku. Następnie dodaj wszystko do żurku.
- Pod koniec gotowania wsyp świeżo mielony pieprz, śmietanę oraz majeranek.
- Chleb przekrój na pół i usuń z niego miąższ. Żurek serwuj w chlebie z chrzanem i połówkami jajka.
Uroczyście, ale lekko!
Poprzedzający Wielkanoc Wielki Post w przeszłości był obchodzony bardzo surowo. W niepamięć odchodziły huczne zabawy, głośna muzyka i tłuste jedzenie. Trudno się zatem dziwić, że jego zakończenie było świętowane w otoczeniu stołów, uginających się pod ciężarem znakomitych dań. Do dziś pozostała z nami tradycja biesiadowania „na bogato”. Mięsom, pieczeniom, pasztetom i mazurkom trudno się oprzeć. Apetyt dopisuje, a kolejne kawałki wielkanocnej baby jakby same lądują na naszych talerzach. Długie siedzenie przy stole potrafi zmęczyć! Dlatego warto przygotować, chociaż kilka lżejszych przekąsek, które będą znakomicie prezentować się na białym, odświętnym obrusie. Jednocześnie odświeżą tradycyjne, świąteczne menu.
Nie chodzi o to, by całkowicie rezygnować z klasycznych, wielkanocnych potraw. Warto jednak wprowadzić kilka innowacji i tworzyć swoje własne tradycje. Zacznijmy stopniowo. Jajka faszerowane pieczarkami z natką pietruszki będą udaną alternatywą. Wystrzegajmy się smażonych mięs. Duszone lub pieczone nie stracą swojego uroczystego charakteru ani wybornego smaku. Miejmy na uwadze, że nie zawsze potrzebują ciężkich, śmietanowych sosów. Ryby z dodatkiem cytryny i lekkim, jogurtowym dipem równie dobrze nadają się na świąteczny obiad. Pasztety roślinne stają się hitem nawet na stołach mięsożerców. Fasolowe lub buraczane brownie uatrakcyjni paterę z ciastami. W lekkiej, wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć sałatek! Wiosna sprzyja wykorzystaniu potencjału świeżych nowalijek. Nie pokrywajmy ich warstwą ciężkiego dressingu. Mieszajmy swoje ulubione warzywa do woli! Dla urozmaicenia świątecznego jadłospisu Szef Kuchni marki Knorr poleca sałatkę smaki wiosny.
Sałatka smaki wiosny
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- pół sałaty lollo bianco
- pół sałaty lollo rosso
- pół sałaty masłowej
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 2 pomidory
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 10 małych cebulek w zalewie octowej
Sposób przygotowania:
- Sałaty umyj, osusz i porwij na kawałki.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz, a następnie pokrój w ćwiartki.
- Pomidory sparz i obierz je ze skórki oraz pokrój w ósemki.
- Cebulki i kukurydzę oddziel od zalewy. Wymieszaj wszystkie składniki, a na środku salaterki ułóż jajka.
- Przygotuj sos sałatkowy Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu i polej nim danie.
Napisz komentarz
Komentarze